Коя ще е думата на годината?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:49 / 16.01.2024
1090
Избираме най-знаковата дума на годината до 20 януари на уебсайта на платформата "Как се пише?". Основните претенденти са "Букър", "война", "времеубежище", "демонтаж", "евроатлантик", "изкуствен интелект", "ротация", "сглобка", "Шенген" и "PISA".

"Много се радвам, че имам възможността да разкажа повече за инициативата. Вече сме в третия ѝ етап и на финалната права. Целта на тази инициатива, която се провежда за трета поредна година, е да направим едно голямо социологическо проучване на общественото мнение, какво ни е вълнувало през изтеклата година. Не просто експерти да се изкажат за нещата, които са били важни, думите, които са били важни, а хората да го направят." Това сподели в предаването "Здравей, България" по NOVA Доротея Николова, учител и журналист, част от екипа на платформата "Как се пише?". Тя е и един от инициаторите на тази идея.

"Обикновено темите са повече. Точно затова ние сме решили да избираме по три. По три, а дори миналата година даже станаха четири, тъй като думите, които бяха на трето място, бяха с еднакъв брой гласове две, така че станаха четири. Тук е важно да отбележим, че думите, които присъстват в момента в това гласуване, са предложени от хората на платформата "Как се пише?" в първия етап. С помощта на жури отсяхме от 30-те, които имат най-много предложения и тези 10, които показват основни теми", посочи Николова.

"Заедно с наши партньори за медиен мониторинг ще подготвим огромен анализ. Ще подготвим малки извадки какво пък медиите са излъчвали към обществото и до каква степен се засича с това, което е останало в съзнанието на хората. И много ни се иска да се опитаме да ги сравним", обясни журналистът и учител.

През изминалите години в класацията на платформата за грамотност "Как се пише?“ са попадали думите "война", "инфлация", "преценям" и "антиваксър". Всеки може да се включи в избора на дума за 2023 година на сайта на платформата "Как се пише?".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно за електронните извинителни бележки на учениците!
"Възраждане" представи водачите си на листи по градове
Ръководителите на фаталния полет в Графа дадоха показания пред сл...
Вяра, Надежда и Любов - традиции и ритуали
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).