Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.
Проверка установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават две седмици. Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност. "Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин", обясни възрастна жена, която пазаруваше в един от големите хипермаркети в столицата.
От Агенцията за безопасност на храните увериха, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.
"От 12 до 24 март бяха извършени 42 проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия и бяха издадени пет предписания", съобщиха от агенцията под тепетата. Две от предписанията са за повишаване хигиената при приготвянето на хлебните изделия, а други два са заради несъответствия по етикетите на крайния продукт. Петото предписание е издадено заради това, че една от съставките в хлебното изделие не е изписана на етикета от производителя, съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че започват и проверки за произхода и качествата на агнешкото месо в търговската мрежа.
Източник: в. "Монитор"
Още по темата (100): | |