ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Късни диагнози ни пращат рано в гроба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 23.01.2013Коментари (2)2528
© Plovdiv24.bg
Закъснели диагнози са причината българите да умират твърде млади, а вината за това е на самите тях.Близо половината от хората, навършили пълнолетие, не са ходили нито веднъж на профилактичен преглед през живота си. Те се самоопределят като здрави и отиват при доктора само когато нещо ги заболи. Това показва актуално проучване за заболеваемостта в нашата страна, което бе представено вчера.

Едва 50% от хората над 55-годишна възраст, за които здравната каса осигурява безплатни профилактични прегледи за ранна профилактика на дебелото черво, се възползват от тях, съобщиха онколози.

Подобна е ситуацията и при прегледите за други видове рак.

Според специалистите обаче занижената посещаемост е в резултат не само на нехайство, но и на слабо разясняване от страна на джипитата за ползата от ранната профилактика. Докторите

не подсещали пациентите си да ходят редовно на специалист и да си правят изследвания.

Същевременно 67 на сто от смъртните случаи в страната са в резултат на инсулти, инфаркти и други сърдечносъдови заболявания, които не са лекувани навреме, показват данни на НСИ. 15% пък се дължат на раковите заболявания, а почти с 10 на сто е нараснал делът на хората, страдащи от хронично заболяване, за последните 2 г. През 2010 г. всеки пети е страдал от такова, докато през 2012 г. делът на тези хора е нараснал до 30 на сто, като заболеваемостта при жените е с 12% повече, отколкото при мъжете.

Независимо от мрачните факти нашенецът не само че нехае за собственото си здраве, но има самочувствие, че е здрав, щом нищо не го боли.

Почти 90% от здравноосигурените в областните градове на възраст между 18 и 70 г. определят здравето си като добро, много добро или дори отлично.

Като цяло мъжете смятат, че са по-здрави от жените.

Същевременно те се страхуват най-вече да не ги покоси инфаркт или инсулт, докато представителките на нежния пол се безпокоят да не развият болести на опорно-двигателната система и да не се влоши зрението им.

Профилактиката, от една страна, и иновациите в медицината могат да решат проблема с големия брой болни и хоспитализации в България, коментира проф. Младен Григоров от Втора градска болница в София. Той припомни, че 2 млн. души у нас страдат от хипертония, но като цяло нацията ни продължава да се храни нездравословно с мазни и осолени храни, както и "да пие и пуши като за последно".

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.01.2013 г.
0
 
 
не са виновни хората, а системата и най вече лекарите.майка ми от техните глупости си отиде.2-3 години ходи по скенери, резонанси, в болници лежа нищо не виждали. тя им казва къде я боли, къде да гледат те ''ти не ни учи''.джипито на ехограф вижда къде е проблемното място, специалистите нищо.накрая гинеколожката каза на д-р балев къде да гледа и тогава благоволи да я погледне там и се чуди какво да замаже.рака вече беше напреднал. не слушат пациентите къде ги боли и какво и си правят каквото си знаят докато стане късно и изсмучат някой лев от болните. сложиха и съшивател на дебелото черво за 800 лв. а и не се знае дали са сложили него или някой друг като са видели че рака се е разпространил. същия съшивател може да се закупи за по малко пари. така че да не ми говорят че късно отивали на лекар. а има и още нещо, че повечето работодатели трудно пускат работниците да ходят на лекар.
Aнонимен
на 23.01.2013 г.
+1
 
 
Дали причината е в това ,че за най-дребното нещо трябва да ходиш да се молиш на личният лекар за направление !?Ами ако ти се наложат няколко прегледа по различни направления един след друг,....накрая ти става неудобно и чакаш да стане проблема по сериозен !!!Системата е грешна и без това си плащаш потребителска такса и при личния и при специалиста, защо не се прескача единият понякога ????Да не говорим как се източват клиничните пътеки. Вкарват здрав човек и го изкарват.....!!!!!Всички станахме търговци ,защо .....!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: