ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лазар Радков: Трябва да пратят няколко черни джипа с хора да ме отупат
Автор: Йоланда Пелова 23:11 / 28.08.2024Коментари (0)4857
©
Пловдивчанинът Лазар Радков, който е и основател на кампанията кампанията "Капачки за бъдеще" в коментар във Facebook. Публикуваме я без редакторска намеса.

Днес всички скочиха на веждите на Диона, защото шмъркала енерийна напитка в реклама. Не ми пука за Диона. Ще ви разкажа за себе си, за да можете да осъдите и мен.

Едно време нямаше такива реклами по телевизията като сега. Имаше само за алкохол и цигари. Съответно някои съученици почанаха още от 5-6-ти клас да употребяват. Не съм сигурен, дали заради рекламите или заради примера в семейството. Аз не започнах.

След това в гимназията ходеха да се крият да пушат готините деца. И тези, които искаха да са като готините. Аз бях доста залупен и не ходех. Не защото съм ги мислил за тъпи или себе си за нещо повече. Просто не беше моето. Или бях прекалено залупен. Или и двете.

Последните години някои пробваха и трева. Аз пак не успях да се класирам.

Като отидох студент в Германия му отпуснах края и реших, че сега е моето време. Надъхах се и почнах!

НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!

14 обикновени цигари (в 99% от случаите с алкохол ) и 5-6 участия в кръгче за подаване от ръка на ръка на весела цигара и осъзнах, че съм на път да се проваля в това си начинание още на старта. Просто не беше моето.

В същото време немалко от колегите българи в университета се наеха сериозно. Едни с тревата. Други с алкохола. Трети и с двете. Един даже стигна до клиника за наркозависими, психиатрия и т.н.

Никого не съдя, никой от тях не беше лошо момче. Просто с времето пътищата ни все повече ни се разделяха. Някои хора все повече употребяваха, аз все повече спортувах. И колкото повече спортувах, толкова по-малко алкохол ми се пиеше и някъде четвъртата година на студентстването си спрях да пия даже по партита.

И тук искам да спомена нещо много ключово - от това, което съм чел, половината от риска човек да развие зависимост към субстанции (без значение алкохол, цигари, опиати и т.н.) е генетична. Другата половина са социални фактори като семейство, социална среда и обществени нагласи.

Правил съм си генетични тестове, според които имам гени, които се асоциират с повишен риск от развитие на зависимост към алкохол и наркотици. Нямам представа доколко са верни и доколко корелацията има връзка с причинно-следствеността.

Колегите в университета имаха едни зависимости. Аз имах друга - тренировките. На едно ниво не бях много по-различен от тях. Просто моята зависимост ми се отразяваше малко по-добре на здравето. Като изключим някои други контузии, а в последствие скъсана капсусла на безименен пръст и т.н.

И тук искам да спомена може би най-важното - родителите ми не пушеха. Баща ми пиеше по една малка ракия вечер. Майка ми понякога пиеше по една малка с него, понякога не. Пияни не съм ги виждал. Под влиянието на наркотици - никога. Приятелите ми от гимназията също не пушеха. Та, може би тези две неща са доста силни фактори, които влияят .. не знам.

И понеже също прочетох, че политици имали предложение да се криминализира продажбата на енергийни напитки на непълнолетни, искам да споделя още нещо. Нека приемат каквито искат закони, но да забравят, че същите непълнолетни все още могат да си купят спокойно алкохол и цигари. Едно време 90-те също можехме.

По Байтошово време също можеше. Също искам да припомня, че има забрана за пушене по заведеният от много години вече. И в същото време в много заведения по малките градове, че и в някои от по-големите никога не е спирало да се пуши. Та, нищо не искам да кажа на въпросните политици. Не критикувам, не изисквам и нищо не очаквам. Само обръщам внимание. Защото един приятел от години е забранил в неговия квартал да се пие алкохол и енергийни напитки, но все още всички пият.


Та, четох за глоби, за забрани и т.н. Нямам претенции да знам как най-ефективно се насочва едно общество в смислена посока. Просто съм видял много планове на хартия и в законодателна форма и твърде малко резултати на практика.

Затова аз, като обикновен човек, се опитвам да правя това, което е в обсега на моите възможности.

Първо, аз да се грижа личното си физическо и психическо здраве и благоденствие.

Второ, да се грижа добре за детето си и да му давам колкото се може по-добър пример с действията си.

Трето, да бъда колкото се може по-добър пример за останалите членове от обществото, понеже хората сме така устроени, че се влияем един от друг.

И то май не остана.

Не ме разбирайте грешно - нямам проблеми нито с алкохол, цигари и т.н. вещества, нито с хората, които ги консумират. Имам и всякакви приятели, някои консумират, други не. Аз лично не консумирам почти нищо. И като се замисля - като ги пиша тези неща, повечето кръчми и нощни клубове, вместо да събират капачки и пластмасови бутилки за разни благотворителни каузи, които развивам, реално трябва да пратят няколко черни джипа с хора да ме отупат, че давам ЛОШ ПРИМЕР на клиентелата им ... но какво да се прави - това съм аз и толкова си мога.

За финални думи - не смятам да ви давам наклон в живота.

Само искам да кажа, че ако искаме да видим положителна промяна в обществото около нас, първо трябва да започнем със себе си, след това със семейството си и накрая - ако имаме ищах, да повлияем положително на някой друг около нас. 


Още по темата: общо новини по темата: 21
11.09.2024 »
01.09.2024 »
31.08.2024 »
31.08.2024 »
30.08.2024 »
30.08.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: