ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар: Хлябът с мая е най-добре да се изключи от диетата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:35 / 11.06.2024Коментари (0)9616
©
Хлябът със захар и мая може да попречи на укрепването на костите, така че е важно да се намерят алтернативни продукти и да се включат повече сезонни плодове, зеленчуци и билки в диетата, съветва ортопедът-травматолог от клиничната болница Видновски на Министерството на здравеопазването на Московска област Рустам Ефендиев.

"Хлябът с мая е най-добре да се изключи от диетата. Захарта може да се замени със сушени плодове, мед, сладко, но да се консумират умерено и да се предпочитат по-сладките плодове и зеленчуци“, отбелязва Ефендиев.

Фитиновата киселина може също да попречи на усвояването на минералите. Това вещество, присъстващо в зърната, блокира храносмилателните ензими. Овесените ядки, елдата и царевицата обаче не са забранени – достатъчно е зърната да се оставят да ферментират или да се изпекат преди консумация, за да се неутрализира фитиновата киселина.

За да поддържате здравето на костите, трябва да намалите приема на захар, тъй като излишната захар влияе негативно на чревната микрофлора и пречи на усвояването на минералите. Също така си струва да се намали количеството кофеин, тъй като той ускорява отстраняването на минерали от тялото и алкохол, който причинява загуба на течности и има токсичен ефект върху костната тъкан.

"Аз съм против демонизирането на някои хранителни продукти, въпреки репутацията си, хлябът с мая има своите предимства и може да бъде от полза за тялото, ако се консумира умерено и се избират висококачествени продукти“, казва диетологът Игор Строков, цитиран от аctualno.com.

Хлябовете с мая, особено тези, направени с пълнозърнесто брашно, са богати на витамини от група В като тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина. Тези витамини са важни за метаболизма, нервната система и здравето на кожата. Освен това съдържа минерали като желязо, магнезий и цинк.

Пълнозърнестият хляб с мая съдържа значително количество диетични фибри, които са полезни за храносмилането. Фибрите помагат за поддържане на нормална функция на червата, предотвратяват запек и поддържат здравословни нива на холестерола в кръвта.

"Маята, с която се прави хлябът, е източник на протеини, витамини и минерали. Съдържа и бета-глюкани, които могат да стимулират имунната система“, казва диетологът.

Въпреки че хлябът с мая има своите предимства, важно е да запомните умереността. Изберете хляб от пълнозърнесто брашно и без излишна захар и сол. Придържането към балансирана диета, която включва разнообразни храни, ще помогне за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: