Лекар: Хлябът с мая е най-добре да се изключи от диетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:35 / 11.06.2024
9624
Хлябът със захар и мая може да попречи на укрепването на костите, така че е важно да се намерят алтернативни продукти и да се включат повече сезонни плодове, зеленчуци и билки в диетата, съветва ортопедът-травматолог от клиничната болница Видновски на Министерството на здравеопазването на Московска област Рустам Ефендиев.

"Хлябът с мая е най-добре да се изключи от диетата. Захарта може да се замени със сушени плодове, мед, сладко, но да се консумират умерено и да се предпочитат по-сладките плодове и зеленчуци“, отбелязва Ефендиев.

Фитиновата киселина може също да попречи на усвояването на минералите. Това вещество, присъстващо в зърната, блокира храносмилателните ензими. Овесените ядки, елдата и царевицата обаче не са забранени – достатъчно е зърната да се оставят да ферментират или да се изпекат преди консумация, за да се неутрализира фитиновата киселина.

За да поддържате здравето на костите, трябва да намалите приема на захар, тъй като излишната захар влияе негативно на чревната микрофлора и пречи на усвояването на минералите. Също така си струва да се намали количеството кофеин, тъй като той ускорява отстраняването на минерали от тялото и алкохол, който причинява загуба на течности и има токсичен ефект върху костната тъкан.

"Аз съм против демонизирането на някои хранителни продукти, въпреки репутацията си, хлябът с мая има своите предимства и може да бъде от полза за тялото, ако се консумира умерено и се избират висококачествени продукти“, казва диетологът Игор Строков, цитиран от аctualno.com.

Хлябовете с мая, особено тези, направени с пълнозърнесто брашно, са богати на витамини от група В като тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина. Тези витамини са важни за метаболизма, нервната система и здравето на кожата. Освен това съдържа минерали като желязо, магнезий и цинк.

Пълнозърнестият хляб с мая съдържа значително количество диетични фибри, които са полезни за храносмилането. Фибрите помагат за поддържане на нормална функция на червата, предотвратяват запек и поддържат здравословни нива на холестерола в кръвта.

"Маята, с която се прави хлябът, е източник на протеини, витамини и минерали. Съдържа и бета-глюкани, които могат да стимулират имунната система“, казва диетологът.

Въпреки че хлябът с мая има своите предимства, важно е да запомните умереността. Изберете хляб от пълнозърнесто брашно и без излишна захар и сол. Придържането към балансирана диета, която включва разнообразни храни, ще помогне за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).