Лекар: Внимавайте с хляба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:20 / 20.02.2024
2767
Успяхме да се преборим с производителите на храни да пишат количеството сол, което се съдържа на 100 грама продукт. Един възрастен човек трябва да приема не повече от 5,8 грама готварска сол. Това количество не се отнася за консервираните храни (които силно трябва да се ограничат) и за айряна. Това каза проф. д-р Борислав Георгиев - началник на Клиниката по кардиология към Национална кардиологична болница пред NOVA NEWS.

По думите му в хляба също има сол, чиято прекомерна употреба може да доведе до инсулти. "Храната трябва да се овкусява с подправки. 62% от хипертониците са чувствителни към солта - при прекомерна употреба, вдигат кръвното. За да говорим за истинска профилактика, трябва да има възпитание и различен начин на мислене - лично и държавническо. Съвременният човек не се профилактира - яде мазни храни и стои пред компютъра, пие алкохол и пуши. Трябва да се консумират плодове и зеленчуци по 800 грама на ден, да се спортува", призова той. 

Според него захарта е навсякъде. "През 90-те години навлязоха fast foods, те не са много скъпи и затова масово се приемат, но са много калорични. Дори са два пъти повече от дневните нужди на човек", разкри медикът. И допълни, че няма доказателства, че точно 10 000 крачки на ден са полезни за здравето.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
ИТН няма да подкрепи Атанас Атанасов за председател на парламента...
Румен Радев: Депутатите да осъзнаят своята отговорност, че трябва...
300 роми блокираха кръстовище в София
Протестът на ромите във "Факултета" заради Киро Японеца
Николай Радулов за насилието в моловете: Малки момчета и момичета...
Бяла приказка: Страхотни кадри на снега в Родопите, заснети от ма...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).