ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар, избягал от режима в Русия, иска да работи в България, но не може да практикува професията си у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:06 / 24.06.2024Коментари (2)6586
© NOVA
Инвазивният кардиолог д-р Владимир Шурупов от град Томск идва у нас след началото на войната. Той не е съгласен с навлизането на руските войски в Украйна.

"Избягах в Армения, получих и чешка виза, но избрахме България, защото имаме роднини", разказва той пред NOVA.

Съпругата на Владимир - Маргарита, е журналист.

"Има опасност за нея, защото е от независима медия и решихме да напуснем Русия", казва д-р Шурупов.

Така семейство Шурупови се озовава с две деца първо във Варна, а после в Русе.

"Обичам България и много се радвам, че живеем тук. Мисля, че е много подходяща за нас държава", споделя съпругата на д-р Шурупов.

Владимир е на 42 години, инвазивен кардиолог и анестезиолог с научна степен – кандидат на медицински науки. Над 15 години учи и практикува тази професия в Томск. Бягайки от Руската федерация в България, започва живота си отначало.

"Година и половина работих на строеж – тежък физически труд, но с много приятни хора българи. Тренирах си българския език", добавя той.

Владимир и Мария решават да преминат тежкия бюрократичен път – първо по утвърждаването им като политически бежанци и после – да легализират дипломата на д-р Шурупов.

"Две години е тази битка с бюрократичната машина за получаване на статут и след нея имаме отново някакви бюрократични препятствия. Изглежда, че България няма необходимост от лекари", добавя Маргарита.

Владимир е оценен от ръководството на русенската болница, но тъй като дипломата му не е призната, той е назначен на служба.

"Не е лекарска професия, но е лекарска среда и за мен е добре. Мога да чета ЕКГ, зная ехокардиография, коронарография, всичко зная, но има забрана от закона", казва лекарят.

На Владимир и Маргарита Шурупови помага Ваня Добрева. Тя е доброволец от Варна. Ваня и нейната организация са помогнали на близо 600 медицински лица - бежанци от Украйна, Русия и Близкия Изток да започнат работа по специалността си. Жената недоумява защо от МЗ спъват легализирането на дипломата точно на д-р Шурупов.

"Той представи всички документи, които се изискват от МЗ, по списък от сайта им, но получи писмо, на което и аз, и адвокатът ни се затруднихме да отговорим. Така и не разбрахме какво точно искат. Другият документ е академична справка за часове. Сравнихме с други дипломи, които са минали, и те съдържат всички часове на преминатото обучение", обяснява председателят на Асоциация "Хипофиза".

От Министерството на здравеопазването отговориха на запитване на медията по казуса с д-р Шурупов така: "Действително към подаденото от г-н Владимир Сергеевич Шурупов заявление е налично "Приложение към диплома на специалист“, издадено от Сибирски държавен медицински университет към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, в което са посочени изучаваните учебни дисциплини и брой "учебни часове/астрономически часове“, но не се съдържа информация каква част от часовете са предвидени за аудиторна заетост и каква за извънаудиторна заетост (самостоятелна подготовка). 

Важно е обаче да се отбележи, че предвид статута си на бежанец, ако г-н Владимир Сергеевич Шурупов среща трудности във връзка с представянето на посочения по-горе документ, е необходимо да информира за това в писмен вид министъра на здравеопазването.

Според Мария Петрова, която е адвокат по медицинско право, държавата трябва да се намеси в казуса и да помогне, а не да пречи в случая на лекар със статут на политически бежанец.

"Фактът, че той е бежанец, показва, че той е препятстван да е в добри отношения с държавата си. Тук трябва да се намеси държавата със съответната агенция, която има международноправни механизми, и да изиска документи в срокове и да не се създават обструкции и утежняване на процедурата по признаване на квалификация", казва още тя.

Според Ваня Добрева от Варна проблемите идват от лекарското съсловие.

"Резистират Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз, защото, ако пуснем тези от Украйна, ще дойдат и тези от Киргизстан и ще работят за по-ниски заплати, което не е основателно за мен", обяснява тя. 

Владимир и Маргарита Шурупови са доволни и на това, което имат тук, но смятат, че могат да дадат повече на тяхната втора страна – България.

"Радвам се, че имам работа и пари. Мога да живея. Имам апартамент и чакам да започна като лекар след легализиране на диплома", казва д-р Шурупов.


Още по темата: общо новини по темата: 39
01.07.2024 »
30.06.2024 »
28.06.2024 »
25.06.2024 »
25.06.2024 »
24.06.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Все реват за недостиг на медицински персонал и в частност лекари, а недопускат специалист. Объркана работа - и срамна. Но има и един тънък момент - руснак с руска диплома. Ще признаят руското обучение за по-добро от българското, а нали сега е модерно да се плюе всичко руско - с повод и без такъв...:-))))
+2
 
 
Проблемите в българската медицина идват единствено от лекарското съсловие. Има мастити лекари, алчни за пари и недопускащи развитие на младите лекари, и други подобни ограничения. Пример ли? Заплатите на медицинските сестри: Държат ги на ниски заплати, после реват че нямало медицински сестри. А има информация за лекари на определени ръководни позиции да взимат над 50 хиляди лева на месец. Значи не е до липсата на пари, а до заслепителна алност! А относно нуждата от лични лекари? Нали и за тях казват че намаляват и не стигат? Тогава какъв им е проблема на лекарския съюз?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: