ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар посочи връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания
Автор: ИА Фокус 18:20 / 05.01.2025Коментари (0)1579
©
Д-р Георги Маждраков, специалист по кардиология и инвазивна кардиология, изтъква важността на правилното хранене за сърдечно-съдовото здраве. Той посочва трансмазнините като основен рисков фактор за развитието на сърдечни заболявания, включително инфаркти и инсулти. Също така, той приема поканата да бъде гост в рубриката "Съветите на лекарите – здраве чрез хранене“, организирана от "Сдружение за достъпна и качестена храна", за да сподели знанията си и да информира обществеността относно влиянието на мазнините върху сърцето и начините за минимизиране на рисковете чрез подходящо хранене.

Д-р Георги Маждраков е български кардиолог с дългогодишен опит и специализации в областта на вътрешните болести и инвазивната кардиология. Роден през 1972 г. в София, той е бивш състезател по хокей на лед, като е играл за ХК Левски и националния отбор. Завършва медицина през 1996 г. в Медицинска академия, София, и по-късно придобива специалности по вътрешни болести (2005), кардиология (2009) и инвазивна кардиология (2010). Д-р Маждраков преминава през индивидуално обучение по инвазивна кардиология в ICPS, Париж, през 2006 г. Кариерата му включва редица позиции в МБАЛ "Света Анна“ и други лечебни заведения. През периода 2000-2003 г. работи като ординатор в интензивен кардиологичен сектор, а по-късно се утвърдява като инвазивен кардиолог и завеждащ сектор в различни болници, включително МБАЛ "Благоевград“ и СБАЛК "Свети Георги“ в Перник, където работи и в момента.

Той е сред почетните членове на Сдружението за достъпна и качествена храна, като е бил сред учредителите и първи ключов говорител на първата кръгла маса свързана с проблемите на млечните продукти. Д-р Маждраков е активен член на Българското и Европейското дружества по кардиология, както и на Дружеството на инвазивните кардиолози в България, където е бил секретар между 2006 и 2012 г. Той е автор на над 20 научни публикации и съобщения. В личен план, д-р Маждраков е семеен с две деца.

Каква е връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания? Какво трябва да знаят хората, за да се предпазят от инфаркти и инсулти?

Сърдечно-съдовите заболявания често са резултат от излишък на калории, токсини, недостиг на хранителни компоненти и заседнал начин на живот. За да се предпазим от инфаркти и инсулти, трябва да се храним разнообразно и пълноценно, като се стремим да избягваме излишества и недостиг на хранителни вещества, минимизираме токсините и практикуваме физическа активност.

По време на празниците често консумираме по-богата и мазна храна. Как това може да повлияе на сърцето и какви съвети бихте дали, за да се избегнат здравословни проблеми?

Храненето с по-богати и мазни храни през празниците няма да навреди, ако през останалото време се храним правилно. Празниците трябва да бъдат време за позитивни емоции и социални контакти, а не за преяждане. Ако се храните правилно през повечето дни, отделните дни на изкушения няма да имат голямо значение.

Какви храни е най-добре да включим в диетата си, за да поддържаме сърдечно-съдовото здраве? Има ли специфични продукти, които бихте препоръчали за укрепване на сърцето?

За здравето на сърцето е важно да имаме разнообразие в храната. Яденето на зеленчуци (зелено), месо и риба (червено) и въглехидрати (бяло) е добра стратегия. Храната трябва да е в природния си вид и да включва нужните макро и микроелементи, без преработени храни.

Много хора избягват мазнините в храната, но какво е Вашето мнение за различните видове мазнини? Кои мазнини са здравословни и кои трябва да се избягват?

Мазнините са важни за здравето. Рафинираните мазнини и трансмазнините трябва да се избягват, тъй като са токсични за организма. Нерафинираните растителни мазнини и животинските мазнини също могат да бъдат полезни. Ключът е в баланса и изборът на правилни мазнини.

Трансмазнините са често обсъждани в медиите. Каква е тяхната роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания и колко опасни са те?

Трансмазнините са много опасни, тъй като организмът не може да ги обработва. Те водят до здравни проблеми и трябва да се избягват, като чипсове, вафли и други преработени храни. Причината за тяхната наличност на пазара е икономическа, а не здравословна.

Какво трябва да знаят хората за холестерола и неговото влияние върху здравето на сърцето? Каква е връзката между нивото на холестерола в кръвта и рисковете от инфаркт и инсулт?

Холестеролът има различни фракции, всяка с различно значение. Лошият липиден профил е често генетично обусловен, така че редовното изследване на холестерола е важно. В случай на лоши резултати, консултацията с лекар може да промени хода на заболяванията.

Какви хранителни навици трябва да приемем, за да поддържаме нормално кръвно налягане и здравословно сърце?

Прекомерният прием на сол е свързан с повишено кръвно налягане, затова трябва да се избягва добавянето на сол в храната и да се ограничават консервираните храни и солените продукти като колбаси и ядки.

Какво бихте препоръчали на хората с висок риск от сърдечно-съдовите заболявания по отношение на тяхната диета?

За хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания е важно да се избягват преработените храни и да се включат в диетата нерафинирани мазнини, плодове, зеленчуци и риба, както и редовно физическо натоварване.

Възможно ли е да има значително подобрение в сърдечно-съдовото здраве чрез промени в начина на хранене и физическата активност?

Да, промени в начина на хранене и увеличаване на физическата активност могат да имат също толкова голям ефект, колкото и медикаментите. Храненето и движението трябва да бъдат системни и постоянни, за да се постигнат трайни резултати.

Какви съвети имате за хората, които се подлагат на стресови ситуации, особено в празничния период, когато често имаме склонност да се храним с повече калории и да пренебрегваме физическата активност?

Важно е да не се отдадем на прекомерно хранене по време на стресови периоди като празниците. Трябва да се концентрираме върху позитивните емоции и да практикуваме физическа активност, за да предотвратим негативните ефекти върху здравето.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Масови протести срещу цените на горивата
Зима 2024/2025 г.
България в еврозоната
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: