Лекари: Има опасност от детски паралич у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:08 / 29.11.2010
1897
У нас съществува реален риск от детски паралич (полиомиелит), както и от редица други заразни заболявания, за които са предвидени задължителни имунизации на децата. Това предупреди националният консултант по инфекциозни болести доц. Майда Тихолова.

Лекарката припомни, че в последните две години в страната са боледували от морбили 25 000 деца, като от тях 24 са починали.

Фактът, че една от болестите, която е напълно предотвратима след имунизации, може да достигне такъв размер, води до извода, че задължителната имунизация у нас не се прави по адекватен начин и не обхваща целия контингент, към който е насочена, коментира доц. Тихолова. Тя посочи, че в страни, в които няма контрол на имунизациите, като Таджикистан и Афганистан, има няколко стотин регистрирани случая на деца, заболели от полиомиелит, като реалният им брой е значително по-висок.

Последните случаи на полиомиелит в България са от 1985-1986 г., когато заболяват повече от 20 деца и през 2001-2002 г., когато също има няколко заболели.

У нас не се знае колко деца са ваксинирани и колко не, според задължителния имунизационен календар, срещу полиомиелит и дифтерия, каза още доц. Тихолова. Според нея, ако задължителните ваксини се пропускат, рискът от тежки и смъртоносни заболявания, които в Европейския съюз вече са преодолени, е реален.

Детският паралич се предизвиква от човешките полиовируси. Това са чревни вируси, които са изключително устойчиви. Те попадат в организма чрез замърсена храна или от предмети, държани от заразен човек, и могат да живеят с месеци в организма, преди да се проявят. По думите на доц. Майда Тихолова на 1000 заразени един пациент се парализира. Заболяването е характерно за детската възраст и започва с внезапни и резки сутрешни парези и парализи, а вечер детето е здраво.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обрат с полуразложения труп в Пловдивско, арестуваха съпруга!
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Кола се обърна по таван на магистрала "Тракия" до Ямбол
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).