Лена Бориславова: Ще подадем жалба към КС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:53
563
Ако бъде входирана кандидатура за главен прокурор, от ПП-ДБ ще подадат жалба към Конституционния съд. Това заяви в ефира на NOVA NEWS Лена Бориславова.

От ПП-ДБ смятат за нелегитимна стартиралата процедура за избор на главен прокурор. Ако се съберат 48 подписа на депутати, може да бъде внесено искане за тълкуване от КС и така процедурата да се стопира поне до произнасянето на магистратите.

"Ако наистина има прокурори, които решат да участват в тази процедура, ние ще съберем подписи и ще внесем искане до КС за тълкуване на разпоредбите, свързани с това дали този ВСС има право да избере нов главен прокурор за 7 години. Изчакваме да видим дали ще има кандидати. Ако няма, процедурата ще трябва да започне наново. Надявам се едно ново НС да намери мнозинство да подкрепи законодателните промени, които сме предложили в тази връзка", заяви Лена Бориславова.

Тя обясни още, че от ПП-ДБ подкрепят Законопроекта за адвокатурата в 95% от текстовете.

"Има едни 4 параграфа, свързани с особените представители, които не отговарят на европейското законодателство, на стандартите за справедливост. Заради тези 4 параграфа ще подкрепим ветото на президента. Няма никаква пречка те да бъдат гласувани и изменени, с предложенията, които сме направили", заяви Бориславова.

Тя каза още, че този път от ПП-ДБ ще предложат на избирателите си управленска формула с равно отдалечен надпартиен премиер, който да търси подкрепа около програма, която и от коалицията смятат за важна.

"Нужен е нов подход, слагаме такъв на масата. Не настояваме за министри, не настояваме наш да бъде кандидатът за премиер", продължи Бориславова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
19.09.2024 ВСС: Няма кандидати за нов главен прокурор
13.09.2024 Съдия Дишева каза легитимно ли е ВСС да избира нов главен прокурор
12.09.2024 Отново избират главен прокурор
10.09.2024 Министърът на правосъдието не би приела предложение за главен прокурор
18.10.2023 Изнесоха списък на подадените сигнали за разследване на престъпления, извършени от бившия главен прокурор или заместниците му
17.10.2023 Министърът на правосъдието: Най-рано на пролет ще бъде избран нов главен прокурор
Още новини от Национални новини:
Наказват един от прокурорите от случая "Осемте джуджета"?
Водещи бензиностанции правят отстъпка от цената на горивата при е...
Пожар на Бузлуджа
Магията на планината - или защо са привлекателни за туристите
Пеевски: Няма никакво значение какво внасят в съда отцепниците от...
Джевдет Чакъров внесе в съда искане за вписване на промени по пар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).