Лихвите на банките у нас да паднат, поиска министърът на финансите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
16:27 / 29.12.2011
5271
Лихвите на банките у нас да паднат, поиска министърът на финансите. Според Симеон Дянков намалението е възможно заради високия кредитен рейтинг на страната ни. Държавата е изпълнила всички условия, за да осигури среда за намаляване на лихвите на банките, обясни Дянков.

"Само да им припомня, че като влязохме на власт, тогава търговските банки казаха: вие направете така, че да ни се вдигне кредитният рейтинг - "Стандарт енд Пуърс" и "Муудис". Това вече е факт - оттам вече ще ни падне на нас цената на финансовия ресурс и ще паднат лихвите. Ние си свършихме работата. Сега е ред те да си свършат работата", каза финансовият министър. И отказа да каже дали смята лихвите за неоправдано високи в момента.

Дори при най-лошия сценарий за българската икономика през следващата година, ще има ръст, прогнозира Дянков. И категорично изключи несигурност в банковата система. Цитира данни на БНБ, според които 60% от българите имат спестявания в банките.

След като вчера отчете рекорден срив, тази нощ еврото падна още и почти достигна минимума си от януари спрямо долара - това е полезно за страната, успокои Дянков.

"Ние сме вързани за еврото и то като пада, и левът пада спрямо долар, йена и т. н. Като пада, ние като сме износители, на износа това ни е полезно. България има голям износ. Всъщност, ако еврото пада - а аз бих искал да падне още десетина цента, това помага на България", каза финансовият министър.

Още не е ясно с колко точно ще падне ДДС. Намалението под сегашните 20 процента цели насърчаване на потреблението.

1% ДДС носи на хазната в момента около 700-800 млн. лв., което означава, че същата сума ще остане в потребителите, обясни вицепремиерът.

От кога ще намалее размерът на ДДС, според Дянков ще бъде изненада. Всички останали ставки - и данъчни, и акцизни, ще останат без промяна.

Източник: bTV


Виж коментарите (20)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов: Може да съм селянин и чалгар, но поне не дефекира...
По-високи помощи от догодина
Политолог: Партийната система у нас става "мътна вода", още едни ...
Казаха какви заплати дава един от най-големите работодатели в Бъл...
"Вайбър" готви промени
МВнР: Българите незабавно да напуснат Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).