ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ливански съд иска смърт за пловдивски зет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:30 / 19.08.2013Коментари (0)3329
©
На 25 януари 2013 г. публикувахме статията "Хизбула отвлече българки зет" за безследното изчезване на Талал Мохамед Халил на 25 ноември м.г. в Бейрут. Жененият за българка арабин отишъл в родината си да си вземе имотите, полагащи му се по наследство. Също така - да се откаже от ливанско гражданство, за да завърши процедурата по издаване на български паспорт. Вместо това е арестуван от милициите на шиитската Партия на Бога и отведен в неизвестна посока.

"Девет месеца се лутам между живота и смъртта в пълно отчаяние. Обикалям държавните институции и търся помощ, но, уви, безуспешно", ридае Кети Райчева-Халил.

След отвличането на съпруга й тя се обръща към Министерството на външните работи. Оттам изпращат официална нота, на която ливанската страната отговоря: "Талал Халил е влязъл на територията на страната на 18 ноември 2012 г. и не я е напускал.

На 25 януари 2013 г. Кети получава известие от Международния Червен кръст, че съпругът й е намерен. Хуманитарни работници го откриват в централния затвор "Румие" в изключително тежко физическо и психическо състояние. Зад решетките Талал прекарал три инфаркта и е отслабнал от 120 на 60 кг. Със съдействието на Червения кръст и Външно роднините му успяват да се свържат с него.

"На снимката изглеждаше като жив труп - изпит, изплашен и блед като смъртник. Когато се чухме по телефона, в началото Талал не можеше да говори. Чуеше ли глас на близък човек, започваше да хлипа и да плаче. Постепенно успя да продума няколко свързани изречения", разказва съпругата му.

Два месеца е изтезаван в тъмниците на шиитската Партия на Бога в Южен Бейрут и на 23 януари е предаден на Военното разузнаване.

На 7 април Талал Мохамед е изправен пред Военен съд в Бейрут. Обвинен е в шпионаж в полза на Израел, предоставяне на информация за местонахождения на съпротивата на "Хизбула", повечето от които после са бомбардирани от Израел по време на юнската война през 2006 г.

Най-тежкото обвинение срещу него гласи, че е събирал и предавал данни за дома на генералния секретар на "Хизбула" шейх Хасан Насралла с цел да подпомогне убийството му от Израел. От години Насралла живее в секретни бункери и се придвижва по мрежа от тайни тунели под земята. За предателството си е получил 0 000 от Израел.

При разпитите, съпроводени с нечовешки мъчения, в подземията на "Хизбула", Талал Халил е признал, че в Пловдив, където живее с прекъсвания от 1989 г., се е свързал с офицерите от израелското разузнаване Любо, Радо, Емо, Димитър, Наско, Кибарски, Альоша, Симеон и Рамадн, които били от еврейски произход. Либарски му възложил да разузнае дали "Хизбула" не държи пленения израелски пилот Рон Гарад в сградата "Шуейфани" в южния квартал "Дахия" на Бейрут. (Гарад е заловен от шиитската групировка "Амал" през октомври 1986 г., след като неговият изтребител F-4 Phantom II се разбива. Впоследствие е предаден на "Хизбула" и Иран, но израелската държава понастоящем смята, че е убит).

Талал Халил изпълнил задачата, но установил, че военният летец не се намира в сградата.

След завръщането си в България на тайна среща в Посолството на Израел в София офицерите Симеон и Рамадан го обучили да работи с компютър и програма за въздушна топография, да определя на координати и цели върху карта.

Талал се върнал в Бейрут, където събрал информация за стратегическите обекти и ръководители на "Хизбула". Този път е внесъл в Ливан свръхмодерна апаратура за предаване на шифровани съобщения, скрита в дъска за рязане на месо, с която предава информацията на Мосад.

Според военното следствие по време на шпионската си дейност от 2002 г. насам ливанецът е разузнавал телекомуникационната компания "Телеком", фирми за търговия с телекомуникационни устройства и сървъри, пристанище Ал Узаи, строителна фирма "Уаад", радиото и телевизията на "Хизбула". Българският зет периодично бил пращан на спецобучение в Тел Авив.

"По време на разпита обвиняемият Талал Халил заяви, че е член на БСП и като такъв е имал връзка с политици, депутати, министри и офицери от сигурността и е изброил някои от тях", пише в решението на Военния съд.

Съдия-следователят Риад Абу Гайда иска смъртна присъда за българския зет. Халил не се признава за виновен и обжалва решението. Следващото заседание на съда е на 1 ноември.

Пред Военния съд Талал Халил се отрича от първоначалните показания и заявява, че те са изтръгнати след зверски изтезания от "Хизбула". По време на разпитите, водени от отговорника по сигурността на "Хизбула" Абу ал Фадл, са го пребивали до безсъзнание и са гасели фасове по тялото му, има и счупено ребро. Халил се страхува да говори за всички мъчения, на които е бил подлаган. В затвора му е отказано преместване в болница въпреки трите наскоро прекарани инфаркта, диабета и преживения преди време инсулт.

Съдът постановява: "Хизбула" е предала Талал Халил на 23 януари 2013 г. и той веднага е бил предаден на лекаря на затвора д-р Самир Кахуаджи, който е установил, че задържаният е в добро здравословно състояние, което опровергава твърдението му, че е бил подложен на побоища".

Халил казва също пред съда, че е бил арестуван и изтезаван, защото е политически противник на Партията на Бога и е агитирал на изборите за Саад Харири. Обвиняемият заявява, че си е измислил "офицерите от израелското разузнаване", които всъщност са негови приятели и познати от Пловдив. Наскоро те са си извадили документи от служба ГРАО, че не са евреи, а българи, и са ги изпратили да бъдат представени пред съда. Талал и съпругата му Кети, както и някои от замесените "израелски агенти", са членове на БСП-Пловдив.

Близките му в Града под тепетата, както и местната организация на соцпартията са потресени от кошмарните обвинения.

"Какви 0 000? Ние едва свързвахме двата края. Напоследък той нямаше пари и за кафе. Дори за последното му пътуване до Бейрут през ноември снаха му изпрати 300 долара", недоумява Кети Райчева. 

Според нея пълни измислици са и ходенията до Тел Авив и тайните беседи в израелското посолство, за които е обвинен от властите в Ливан.

Негов приятел намира за особено нелепо твърдението, че ливанецът е комуникирал с "Мосад" чрез модерна шифровъчна апаратура. 

"Талал, горкият е много зле с техниката - дълго не можеше да разбере кое е сайт и кое - мейл. Голям зор видяхме, докато го научим да работи с компютър. Той не става за разузнавач, тъй като е прекалено доверчив и добър - можеш и залъка от устата му да вземеш". 

Близките му подозират, че зад зловещия шпионски съдебен процес се крие роднинска вендета за пари и имоти. Засега военното следствие не е представило никакви доказателства срещу него освен изтръгнатите с насилие показания.

Семейството на Талал Халил получава пълно съдействие от и.д. посланика ни в арабската страна Пламен Цолов и неговите служители. Дипломатите провеждат неформални срещи с ливански държавници, посещават го в затвора, настояват да му се осигури медицинско лечение, превеждат съдебните решения и помагат за защитата му.

Министерството, начело на което се смениха трима министри от изчезването на ливанеца досега, обаче е далеч по-резервирано в подкрепата си. "Искахме от Външно да се намесят. Те казаха, че делото е от частен характер и не може българската държава да се бърка. Обещаха да съдействат, ако ние покрием всички разноски по защитата на Халил. После консулството успя с много мъки да намери адвокат, тъй като никой не искал да защитава човек с подобно обвинение в служба на Израел", отбелязва Кети Райчева.

По думите й Външно се въздържа да се меси в политически истории и смята,че случаят е от битов характер. Семейството смята, че единственият шанс Талал Халил да бъде спасен е спешно да получи българско гражданство. "Ако властите не се смилят, не му дадат бързо гражданство и той не получи българска и европейска правна защита, моят тежко болен съпруг ще умре в затвора", тревожи се Кети Райчева.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: