Лоша новина за част от пенсионерите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:45 / 01.08.2024
5094
Министерствата на труда и социалната политика се обяви против предложението добавката за репресирани лица да стане пенсия. Това става ясно от становище на министерството по промените, предложени от ДПС и от ГЕРБ, които предвиждат въвеждането на нов вид пенсия – пенсия за репресия с промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и Кодекса за социално осигуряване.

Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се полага на човека от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж, пише Pariteni.bg. Преживелият съпруг пък ще получава пенсията за репресия на починалия, пише още в промените.

От социалното министерство уточняват, че месечната добавка не е свързана с общественото осигуряване и не е поставена в зависимост от осигурителния принос на човека, който я получава. Тя има за цел да подпомогне финансово тези, които незаконно са били репресирани заради своя произход, политически и религиозни убеждения.

Съгласно българския пенсионен модел както трудовите пенсии, така и тези несвързани с трудова дейност се отпускат само при настъпване на конкретни осигурителни социални рискове, като инвалидност, старост и смърт, напомнят от министерството. Според тях репресията не попада в обхвата на тези рискове и не е основание за отпускане на пенсия.

От Министерство на финансите също са против новата пенсия. От ведомството посочват, че предвидените допълнителни разходи за изплащане на такава пенсия не са предвидени в актуализираната средносрочна бюджетна рамка.

От ведомството изразяват и съмнения, че разходите ще възлязат само на 10 млн. лева, както се посочва в двата законопроекта на ДПС и ГЕРБ. Те подчертават, че законопроектите предвиждат кумулативно нарастване с почти 50% на размера на добавката, като при нейното отпускане отпада изискването за трудова дейност и осигурителен стаж.

Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
18.09.2024 Много лоша новина за над милион пенсионери
13.09.2024 Какво следва ако си пуснете болничен след отказан отпуск?
13.09.2024 Българи дават милиони левове, за да се пенсионират
10.09.2024 Поискаха учителските заплати да станат със 150% над средните за страната
09.09.2024 Скандално е 1/3 от българите да получават до 1000 лева, а минималната да е
933
09.09.2024 Пенсионерите ликуват
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).