Людмила Филипова: Словото и буквите творят съдби и светове

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
12:57 / 24.05.2023
1508
Словото и буквите творят съдби и светове. Със словото, с всяка книга създаваме нови светове. Със словото можем да предопределяме, за добро или лошо, човешки съдби, народни съдби, глобални съдби. Това каза писателят Людмила Филипова в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

24 май тя определи като най-светлия и силен български празник. "Писмеността пази паметта и прави един народ силен. Българският народ се е преборил единствен в Европа за правото си да пише на своя писменост, на свой език. Това трябва да се помни и затова трябва да ценим своите букви“, подчерта Людмила Филипова.  

Тя разказа, че в началото на всяка своя книга прави сериозни проучвания по темата, на която е посветена. "Изчитам огромно количество информация, срещам се с много хора, посещавам много места. Почти винаги откривам данни и факти, които не съм предполагала, и те са може би най-големият двигател, който ме мотивира. Работата на писателя е доста трудна, доста самотна и ако нямаш силна мотивация, няма как да се получи“, сподели Филипова.  

Такъв е случаят и с написването на "Войната на буквите“, даде пример тя. "Ако мога да оставя следа, ако мога да оставя камъче, нека да е паметта за предците ни и да продължаваме следата на българите с дела, с които ние и децата ни се гордеем. На нашата малка в момента земя са създадени не една, не две, а цели пет азбуки с важно световно значение: една от най-старите в света – прототракийската писменост, след това е готската писменост, после е азбуката от Плиска и Преслав, пренесена от старите българи от тяхната най-първа родина. Тази азбука е станала прототип за глаголицата и кирилицата, наричана българица“, обясни писателят.

Виж коментарите (1)

Още по темата (33):
12.09.2024 В София: Десетки чакат на опашка за автограф от носител на "Букър"
09.08.2024 Георги Господинов издаде нова книга
01.05.2024 Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
22.09.2023 Георги Господинов: Пропагандата иска да ни обясни света за три минути
17.09.2023 Голяма опашка се изви в Болоня заради българин
27.06.2023 Предложение: Георги Господинов да стане почетен гражданин на София
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Евелина Христова: Глоба за тези, които не гласуват
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари
Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
Земетресение много близо до София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).