МВР с призив към мотоциклетистите: Да караме за удоволствие!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:10 / 18.10.2024
593
Представители на 17 клуба на мотоциклетисти от цялата страна участваха в среща, инициирана от министъра на вътрешните работи Атанас Илков. Тя се проведе днес в Главна дирекция "Национална полиция“ (ГДНП), в присъствието на представители на ръководството на МВР, на сектор "Пътна полиция“ при ГДНП, съветници и експерти от министерството.

Повод за поканата за разговор са зачестилите пътни произшествия с участието на водачи на мотопеди и мотоциклети в цялата страната. Вследствие на тежките инциденти от началото на октомври са загинали 6 души, от които един пешеходец и спътник на катастрофирал мотоциклетист.

От страна на МВР беше отправен призив към представителите на мотоклубовете да се обърнат към своите членове и любителите на двуколесните возила да спазват правилата и да се отнасят отговорно към собствения си и живота на другите участници в движението.

"Карането на мотор не е просто хоби, а начин на живот. Нека не забравяме обаче, че високата скорост причинява необратими последици. Затова разумните граници имат значение. Всеки един сигнал към членовете на Вашата общност е важен“, призова министър Атанас Илков. Той изрази надежда, че с общи усилията черната статистика може да бъде ограничена до минимум и в този смисъл апелира за по-добра подготовка на мотоциклетистите.

"Да върнем газта! Да караме за удоволствие!“ – е призивът, който заместник-директорът на ГДНП старши комисар Калоян Милтенов отправи към гостите. Той изрази увереност, че със своя авторитет и усилия всеки има силата да допринесе в общата битка за съхраняване на живота на пътя.

От своя страна представителите на мотоклубове споделиха, че среща с тях не е организирана в последните 20 години и изразиха готовност да участват в общи инициативи и изработване на мерки съвместно с "Пътна полиция“. Организиране на обучения, създаване на тренировъчни терени, регламентиране на ленти за мотористи, изравняване на скоростта на моторните превозни средства – бяха сред конкретните им предложения с цел превенция. Уточнени бяха и бъдещи стъпки, които да бъдат обсъдени и в общността на предстоящия национален мотосъбор.  

Данните на "Пътна полиция“ за пътнотранспортните произшествия с участието на мотоциклети и мотопеди показват:

- от началото на октомври са загинали 6 души, от които един пешеходец и спътник на катастрофирал мотоциклетист;

- от началото на годината до момента на територията на страната са регистрирани 646 пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклети;

- от януари до октомври са загинали 41 участници в движението по пътищата и са ранени 666 души;

- за същия период са настъпили 89 ПТП с мотоциклети с един загинал и 95 пострадали;

- загиналите са на възраст между 16 и 68 години (16 на възраст 14-29 години, 12 са загиналите във възрастовата група от 30 до 48 години, деветима от загиналите са между 50 и 68 години);

- от тях 8 са намерили смъртта си по шосета в градовете, 3 - в селата и 26 - на пътища, извън населените места;

- смъртоносни инциденти са станали на територията на 18 от 28 областни дирекции. Най-много са произшествията на територията на София – 85, ОДМВР-Пловдив - 66 и ОДМВР-Варна – 76;

- най-честите инциденти са извън населените места (26) и второкласните пътища (9), следвани от градовете (8), първокласните пътища (6), общинските (5) и селата (3), като инциденти със загинали мотористи по автомагистралите не са регистрирани;

- най-честият вид катастрофи са: блъскане в дърво или пътно съоръжение, преобръщане, страничен или челен удар, като голяма част от тези ситуации са предизвикани от неправоспособни водачи;

- най-много смъртоносни инциденти са станали през юни – 8 на брой, но през веки следващ месец загиналите за средно по 6 на месец;

От "Пътна полиция“ на ГДНП припомнят, че според Закона за движението по пътищата минималната възраст за управление на мотопед, категория АМ, е 16 години, а за по-големите двуколесни машини – 21 години.

Законът наказва с глоба от 150 до 300 лева собственик на моторно превозно средство, който предоставя управлението на неправоспособен водач, а при повторно нарушение тя е двойна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Има ли лимити за безплатен преглед за рак на маточната шийка?
Разследват документно престъпление в Пазарджишкия театър
Голяма трагедия! Младо момче се хвърли пред влак
Бойко Борисов: Вече трябва да платим двойно за всичко
Пожар гори до връх Ком
Въоръжете се с търпение: Брутално задръстване на АМ "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).