ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Магазин без продавач стана голям хит, регистрирана е само една кражба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:26 / 19.10.2023Коментари (4)18949
©
Социален експеримент и добро решение за директни продажби на фермерска биопродукция. Магазини без продавач е новата къса верига до клиента на семейната "биологична ферма Ралчеви" от Панагюрище. Известното в биосектора стопанство, което не спира да се модернизира, този сезон реши да тества нов дистрибуционен канал, като последва идеята, хрумнала първо на и приложена от производителите от село Баня, община Панагюрище, Тодор Влайков и Дмитрий Арбалиев - открит магазин на самообслужване без касиер.

Така през септември 2023 г. в центъра на панагюрското село Бъта се появява щанд, отрупан с плодове и зеленчуци от фермата - картофи, лук, пъпеши, сливи, домати, малини и други, който е на самообслужване. Клиентите си избират продукти, мерят ги, записват взетото в отчетна книга и си плащат в подвижна каса, от която могат да си вземат и ресто. 

Оказва се, че злоупотреби няма, с изключение на единичен случай на стойност около 10 лв. Стимулирани от резултата, Ралчеви отварят малко по-късно същия вид магазин в ромския квартал на Панагюрище.

"Проектът излезе успешен. На всички им беше много интересно и приятно. Когато подходиш с доверие към клиента, това се отплаща. И на двата обекта няма видеонаблюдение, но се оказа, че общността сама се контролира и насърчава. Това си говорехме с жителите в селото - един да постъпи лошо и да посегне, това ще се отрази на реномето на всички останали. 

Вече сме зажаднели за добри новини и магазините без продавач доказаха, че има много добро, което да ни мотивира и движи. Хората по природа са добри. Над 90% от тях не биха злоупотребили. Потребителите на биомагазина така се ангажираха, че и сега, когато вече прибираме стоката, защото става студено, продължават да звънят по телефоните и да правят поръчки", разказва пред "Агри.БГ" Веселина Ралчева.

Именно в района на селата Бъта и Баня са и част от земеделските площи на фермата. Тук са, така да се каже, "нашите хора" – арендодателите", добавя Ралчева. В крайния квартал на град Панагюрище пък живее основната работна ръка на биофермата. Следващият ход на биопроизводителката е да даде възможност и на по-голяма част от потребителите в общината да си купят чиста и качествена продукция.

"Видяхме, че има сериозен интерес и планираме догодина магазините ни без продавач да са повече и да стартират по-рано в сезона. От бизнес гледна точка обектите също са успешни. Средният оборот в Бъта, който отчитаме, е около 200 лв. на ден, а в ромския квартал – около 100 лв. на ден. В същото време се спестяват разходи за магазинери, а клиентите са доволни, че могат да си изберат и да се обслужат сами", споделя Ралчева.

Дългогодишната биопроизводителка много добре знае предизвикателствата в сектора и отдадено търси начин да развива биопазара си с добри модели. А този е такъв. Това, че става дума за директни продажби означава, че отпадат надценките от посредници и потребителите купуват биопродукция на цена, на каквато биха взели конвенционална такава в някой магазин. Така интересът към биото и удовлетвореността на клиентите се засилва, а производителите имат още един канал за реализация на продукцията си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
В Пловдив на булеварда ако сложат едно такова до вечерта няма да има нито пари нито стока. И ще се разграби от българи не от ц*гани.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: