ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Майка от програмата "Родители в заетост" дължи пари на НОИ?
Автор: ИА Фокус 09:10 / 20.10.2024Коментари (2)1119
© NOVA
Майка се възползва от държавни пари за гледане на дете по програма на Бюрото по труда. След години обаче се оказва, че трябва не само да върне парите, но и да плати голяма лихва. През втората година от майчинството си Петя Лозанова решава да участва в програмата "Родители в заетост", която осигурява помощ при отглеждането на дете.

"Основната цел на тази програма беше първо да стимулира майките да се завърнат по-рано от майчинство на работа и от друга страна да помогне на безработни родители, жени да бъдат назначени към бюрото по труда като детегледачи. След това сме продължили да получаваме 50% от майчинството, което ни се дължи за втората година, в моя случай е около 160лв. на месец, тоест в продължение на 8 месеца аз съм получавала тези 160 лв.", разказа пред Нова тя.

Пет години по-късно обаче майката е изненадана неприятно. На работното ѝ място получава известие от НОИ, че дължи пари: "Миналата седмица получих писмо от НОИ, в което ме уведомяват, че дължа над 1200 лв., които съм недобросъвестно приела по сметката си преди толкова години и естествено най-големият проблем и шокиращото нещо тук е, че е начислена страшно голяма лихва, тоест общата сума се получава над 2000лв. в случая. Това е все едно да изтеглиш кредит, да не знаеш и 5 години да ти се трупа наказателна лихва".

Оказва се, че докато участва по програмата "родители в заетост" Петя няма право да получава обезщетение. Нещо, което тя не е знаела. "С мен се свързаха още няколко жени, знам поне за два идентични случая на моя, подадох жалба към НОИ с молбата да бъде опростена лихвата. Приемаме, че не сме разбрали програмата, че не трябва да получаваме тези допълнителни пари от майчинството, които са ни ги превеждали, но поне лихвата да ни бъде опростена, защото ние за този период от 5 години или докато сме получавали това майчинство, в моя случай 8 месеца не сме имали абсолютно никаква идея, че това не е било в наше право", каза тя.

Каква е позицията на НОИ?

При завръщане на работа майката попълва заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при неизползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, като едно от декларираните обстоятелствата в него е, че детето не се отглежда от лице, наето по програми за подкрепа на майчинството. Предоставяйки отглеждането на детето на лице, участник в програмата, майката спира да има право на обезщетението.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вместо да се жалва наляво и надясно, да пише жалби до НОИ. Да вземе да напише една жалба до прокуратурата за въвеждане в заблуда и толкова. В крайна сметка, ако документите са й били неизрядни, защо тогава от НОИ доброволно са й превеждали въпросните суми по сметка. И няма такъв израз като, че тя от своя страна си ги е усвоявала. Те са й ги давали, превеждали по сметка, IBAN. Банките не Ви питат, нито информират при постъпване на суми в банковите Ви сметки и дали ги искате или не ги искате тези пари. Някой в НОИ не си е свършил работата и е спал. Сега за по лесно, търсят вината за своята си грешка във жената. Да им върне парите които те доброволно са й ги превеждали. Смях. И каква е тази лихва за забава по погасяването на главницата. Не следва ли същата за започне да се прилага след момента в който жената е уведомена за наличието на задължения, били те законно изискуеми или не. Я тези от НОИ защо не вземат да си гледат работата, намерете и си потърсете мнение от адвокат ще е най добре. И вземете и ги осъдете, че са Ви въвели във заблуда с цел лично облагодеталстване. Вие ще им платите на тях 2000лв, те ще ви платят на вас 5000лв
0
 
 
Какво се прави на приятно разсеяна.... Като е попълвала документите ,какво е правила? Да не е спала?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пожари 2024
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: