"Най-добрият показател за това, дали се храним здравословно, е как се чувстваме и как изглеждаме. Трябва да се замисляме за произхода на храната, която ядем и всеки ден да отделяме по половин час за здравословен обяд, а не да набиваме сандвичи набързо. Много е важно, да създадем култура на хранене и в нашите деца и да ги научим да подбират това, което ядат, за да нямат здравословни проблеми след 20 години", допълни Иван Манчев.
Неправилното и небалансирано хранене са сериозен проблем на модерния свят. Много хора не осъзнават, но лошите хранителни навици и некачествените продукти в храната са причина не само за здравословен дискомфорт и наднормено тегло, но и провокират многобройни болести. Най-често се появяват заболявания на стомашно-чревния тракт - стомашни киселини, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), язвените болести и др. Факт е, че хората пренебрегват и омаловажават здравословните си проблеми и симптоми.
Например само "7% от населението в световен мащаб има проява на ГЕРБ ежедневно, но нощната пареща болка зад гръдната кост, главният симптом на рефлуксната болест, се наблюдава при цели 74% от населението", посочва доц. Николай Ламбов, декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет. Статистиката сочи, че всеки трети българин страда от стомашни киселини.
Целта на кампанията е да провокира хората да добият цялостна култура на хранене. Кампанията започва с информационни събития из цялата страна. Преди дни стотици хора присъстваха на старта на кампанията в град София, предстои събитие и във град Варна. В последствие ще има консултации с гастроентеролози и други подобни инициативи.
Културата на хранене включва много аспекти: от това хората се замислят върху вредните навици по отношение на храненето, да си създадат ритуали на хранене - спокойно и на добре подредена маса, да научат основни правила, които трябва да се спазват при избора на храни, да научат кои храни с кои не бива да се съчетават и др. Правилното хранене е въпрос на култура, на спазването на определени принципи. Тя е въпрос на желание и не е зависима от финансовите възможности на човека.
Съветите за по-добро хранене:
Регулирането на стомашните киселини е един от многото аспекти, зависещи от правилната култура на хранене. За да поддържате хармоничен баланс на Вашето тяло, е препоръчително да вземете под внимание следните правила за Вашата култура на хранене:
- Не пийте течности по време на хранене, а ако ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.
- 20-30 минути преди хранене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.
- Избягвайте употребата на сладки неща след или между отделните хранения.
- Картофите и оризът не са препоръчителна гарнитура към месото и рибата.
- Яжте месо не повече от два пъти седмично, по възможност на скара, печено или варено.
- Откажете се от консервите, концентратите и полуфабрикатите, съдържащи много сол и консерванти.
- Включете в менюто сурови плодове и зеленчуци, фибри и ядки.
- Пийте повече вода (1.5-2 литра дневно).
- Винаги закусвайте сутрин, а вечерята спокойно може да пропуснете.
- Човек се чувства сит 20-30 минути след като се е нахранил.
- Няма добри и лоши храни, важното е да се поддържа оптимален баланс на храненето.