ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мамят ни с фалшив зехтин, откриха наличие на химикали | ||||||
| ||||||
Оказва се, че в две от марките зехтин "помаче" е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио. "Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева", отбеляза Николов. Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт. При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ. "След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид", обясни Богомил Николов. "Освен това има норми и се оказва, че количеството, което установяваме, е 11 пъти над нормата. Тоест след като е извършена тази манипулация с разтворителя, не са пречистили остатъка, така че този химикал да бъде в минимални количества", отбеляза той. Според него става въпрос за небрежност в процеса на производството. В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо. Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета. Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка. Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно. На етикета на един от видовете зехтин например пише "помаче", но той е абсолютно течен, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински. Кремена Стоева от БАБХ заяви, че няма да коментира резултатите от изследването, но от агенцията ще прегледат информацията на "Активни потребители". През 2017 г. при ударна акция на БАБХ са направени 1140 проверки на зехтин и растителни масла в следствие на което са спрени 10 000 литра. "Установиха се редица несъответствия по отношение на състава, характеристиките и наименованията на зехтините, под които те се предлагат, които водят до заблуда на потребителя. Опасни продукти не сме установили, фалшификати също не сме", поясни Кремена Стоева. През миналата година са взети 12 проби за изследване на пестициди в зехтин и няма несъответствия, отбеляза тя. Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците. Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи диетологът. Тя препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – например слънчогледово. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 25.02.2019 г.
0
на 25.02.2019 г.
+3
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Най-малкият областен град у нас се намира в Южна България
20:49 / 04.11.2024
Кой е най-икономичният режим на климатика за зимата?
08:27 / 05.11.2024
Есил Дюран - горд собственик на много специална къща
10:23 / 03.11.2024
Бунт срещу "Биг Брадър"
08:43 / 04.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета