ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Манол Пейков каза какво трябва да стане, за да продължи съществуването на коалицията ПП/ДБ
Автор: ИА Фокус 12:46 / 03.09.2024Коментари (6)3169
©
Народният представител от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков, който е член на "Да, България", написа пост в социалните мрежи за бъдещето на коалицията. 

В него той заяви, че "смисълът на една коалиция е да увеличава гласовете на съставните си партии – и тяхната съответна тежест в политическия живот".

Пейков изброява и необходимите според него условия за продължаването на коалицията. Това за него са изповядването на общи ценности между отделни партии, да се откриват общи позиции и да няма разногласия, решенията да се взимат заедно и в консенсус и др. 

Пейков уверява, че каквото и решение да вземе днес Националният съвет на "Да, България" за бъдещето им участие в коалицията, то ще бъде основано на разбирането за общите ползи. 

Целият пост: 

8 от 10-имата най-активни депутати (от общо 63-ма) в групата на ППДБ в 49-ото народно събрание бяха от "Да, България".

В 50-ото народно събрание ППДБ изгуби 24 места и остана с общо 39 депутати. Общият брой на депутатите от "Да" в него е девет.

През последните седмици се изписаха тонове мастило за това дали е по-добре "Да, България" да напусне коалицията, или да остане в нея.

Простичката истина е, че смисълът от една коалиция е да увеличава гласовете на съставните си партии – и тяхната съответна тежест в политическия живот.

В краткосрочен план това се случва почти винаги след обединяването – просто като резултат от ентусиазма и общата енергия.

За да продължи да се случва в дългосрочен план, обаче, са нужни няколко неща.

Първото (и най-важното) от тях е съставните партии на коалицията да изповядват общи ценности.

Второто – сред партиите в коалицията да няма драматично разномислие в какви общи цели трябва да бъдат претворявани тези ценности.

Третото е решенията за превръщането на въпросните цели в конкретни политически действия да се вземат съвместно, в условия на взаимно уважение – по възможност консенсусно, а ако това не е възможно, поне максимално демократично.

Четвърто – и съвсем не незначително – изискване е избирателите, които ще бъдат привлечени да гласуват вследствие на обединението да са (най-малкото) повече от онези, които ще бъдат отблъснати.

Има и пето, шесто, седмо – но и споменатото дотук е достатъчно, за да стане до болка ясно (поне на теория) едно: уви, мантрата "заедно сме по-силни" (далеч) не винаги е вярна.

Ако работят добре заедно, понякога пет души могат да свършат работа като за десет. Друг път, обаче, двама души могат да се окажат по-полезни от пет – защото ако всеки тегли каруцата в различна посока, общият вектор на усилията им понякога е нулев.

* * *

За седемте години, откакто съм член на "Да, България", предстоящите избори (ако броя правилно) са деветите, в които участваме заедно. На четири от тези избори бях избран за народен представител – и макар преведено в работни дни това да означава малко повече от една година работа, имам претенцията да познавам колегите си от "Да, България" достатъчно добре, за да съм убеден в следното:

Никой от нас е не се е захванал с политика, за да прави кариера, да трупа популярност, да се чувства значим или да капитализира политическото си влияние за лични цели.

Всеки от нас (без изключение) го е направил с надеждата и вярата, че може да промени страната, в която живеем, работим и отглеждаме децата си, към по-добро.

Извън политиката ни очакват животи, които са не по-малко смислени – и в които сме ценени, полезни и градивни, както в личен и семеен, така и в обществен план.

Затова бъдете сигурни в едно: каквото и решение да вземе Националният съвет на "Да, България" довечера, то няма да е движено от себични цели и съображения, а от разбирането ни за общите, народните ползи. И за това как нашата роля в тях да е максимално действена, максимално смислена и градивна – а не роля на обикновени (пък макар и добре платени) статисти.


Още по темата: общо новини по темата: 213
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.09.2024 г.
Aнонимен
на 03.09.2024 г.
0
 
 
ЦЪРВУЛА УСРАИНСКИ ПЕЙКОВ ЗНАЕ ЧЕ АКО СЕ ОТДЕЛЯТ ТОЙ ЩЕ - ДУХА СУПАТА - МАРШ МЪРШО УСРАИНСКА НА БУНИЩЕТО .
Aнонимен
на 03.09.2024 г.
0
 
 
"Всеки от нас (без изключение) го е направил с надеждата и вярата, че може да промени страната, в която живеем, работим и отглеждаме децата си, към по-добро." И с какво точно променихте държавата, която живеем? Освен че данъците се вдигнаха, инфлация до небесата, сметките за ток/вода поскъпнаха. Да, някой ще каже, ковид, кризи и т.н. Но тук цари най-голямата спекула на цените. Коалиции с Герб/ДПС, а уш се кълняхте че няма да правите. Дайте поне 1 нещо само 1, с което променихте към по-добро живота на Българите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
Природни стихии
Край с хартиените медицински бележки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: