ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Месар: Клиентите не разбират, колбасите и каймата трябва да са червени, но сивото е по-добро | ||||||
| ||||||
Потребителите често приемат, че цветът на продукта показва неговата свежест. Клиентите често избират да избегнат първите парчета месо, тъй като вярват, че цветът е индикатор за качеството. Всъщност обаче цветът се дължи на естествени химични процеси, свързани с кислорода, а не на реална промяна в качеството на месото. Индустрията продава фалшиви вярвания "Клиентът не разбира и не го обвинявам. Но той трябва да вземе предвид, че гледа на процес, който няма нищо общо с качеството на колбаса или месото. Става въпрос само за външния вид. И все пак индустрията ни учи: колбасите и каймата трябва да са червени" - обяснява месарят Франц Фол. Каймата от супермаркетите е примамлива за купувачите именно с яркочервения си цвят, за разлика от леко сивкавата кайма от месарските щандове, която е там от известно време. Това, което често пренебрегваме, е фактът, че хранително-вкусовата промишленост може лесно да ни измами. Години наред рекламната индустрия ни предлага продукти, които ни дават идеята, че прясното, висококачествено месо винаги трябва да е ярко червено. Поради това много хора започват да се притесняват от месо, което е бледо, сиво или кафяво. Светлочервеният до розов цвят предполага свежест и високо качество за много потребители и индустрията използва това възприятие, за да създаде впечатление за прясно и сочно месо. В повечето случаи подобни промени в цвета не означават проблем с качеството. Сивкаво срещу червено Много меса от супермаркети са обработени с кислород или други вещества, за да запазят цвета си по-дълго. Този процес, наречен "освежаване", често прикрива реалното състояние на месото. Месото съдържа миоглобин, протеинът, отговорен за червения му цвят. Когато месото влезе в контакт с кислород, миоглобинът се окислява и месото може да стане сиво до кафяво. Това често се случва с прясно нарязано месо, което не е било пакетирано или съхранявано във вакуумна опаковка. Източник: Zdrave.to |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели | Покажи и всички отговори
Aнонимен
на 15.12.2024 г.
0
Aнонимен
на 14.12.2024 г.
0
Aнонимен
на 13.12.2024 г.
+1
Aнонимен
на 13.12.2024 г.
-2
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Рано тази сутрин ново земетресение в България
09:45 / 04.01.2025
Тревога сред пенсионерите за януарските пенсии
13:41 / 04.01.2025
Станислава Цалова: Дано пак се върне
09:11 / 05.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета