Мицкоски с предложение за деблокиране на преговорите с ЕС

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:30
1005
Премиерът на Република Северна Макединия Християн Мицкоски призова за обединение за стратегическа цел на държавата, за преодоляване на скептицизма, особено след отделянето от Албания, и заявява още, че чрез "институционални канали ще предложи достойни решения за деблокиране на преговорите" за членство на страната в Европейския съюз, както заявява, "без диктат и в ущърб на националните интереси", предава Канал 5.

Преди три дни лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Венко Филипче призова правителството в Скопие да организира парламентарно заседание, като при нужда то да бъде от затворен тип и там да бъдат представени бъдещите стъпки в европейската интеграция на Северна Македония.

Политическият анализатор Петър Арсовски оценява, че "всяка сесия, координация или лидерска среща е добра за комуникация между страните след отделянето на Македония от пакета с Албания по пътя на евроинтеграцията". Ако обаче няма промяна в партийните позиции, смята той, подобна инициатива няма да има политически успех.

Относно промените в конституцията със забавено действие като стъпка, която е приемлива за премиера на РСМ Мицкоски, Арсовски оценява, че България няма интерес от преговори, тъй като те третират въпроса като затворен с преговорната рамка. Въпреки предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да посредничи от името на страната (РСМ), председателстваща Европейския съюз, официална София изрично отказа с мотива, че това не е позволено между съюза и страна кандидатка.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
27.09.2024 ЕС: Ако Скопие изпълни условията, ще започнат преговори
19.09.2024 Мицкоски от Брюксел: Бяхме унижавани много пъти
02.09.2024 Фон дер Лайен ще създаде отделна позиция - еврокомисар по политиката на разширяване
18.06.2024 Керемедчиев: Дипломатически гаф от страна на нашия протокол
18.06.2024 Президентът Румен Радев си е тръгнал от срещата с черногорския премиер
Спаич
13.05.2024 Президентството на РСМ: Силяновска-Давкова ще използва името "Македония" като акт на самоопределение
Още новини от Национални новини:
Купувач с кредит: По-добре собствено жилище - вноската по ипотека...
Почина още една жена след катастрофата на АМ "Тракия"
Станимир Михайлов се връща в НЗОК
Хампарцумян: Ако можете да изкарвате достатъчно добри пари от лих...
"Софарма" купува популярни марки лекарства
Трагедия край жп гарата в Белово


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).