Министерският съвет определи местата, където ще може да се пуши

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:17 / 02.12.2004
1514
Министерският съвет прие Наредба за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и закритите работни помещения.
Със Закона за здравето, който влиза в сила от 1 януари 2005 г., се забранява тютюнопушенето в закритите обществени места, включително в обществения транспорт и закритите работни помещения.
Законът предвижда с наредба да се определят условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и работни помещения. Тези изключения ще действат през определен период от време, в който се очаква, че ще настъпят промени в нагласите и поведението на пушачите, и обществото ще бъде подготвено за реалното въвеждане на повсеместната забрана за тютюнопушене на обществените и работните места.
Закритите обществени места, в които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони, са сградите, до които всяко лице има достъп, като административни учреждения, места за настаняване и средства за подслон, залите за консумация на място в заведения за хранене и развлечения, спортни, търговски и др. обекти, както и някои превозни средства на обществения транспорт.
Обособените зони съгласно наредбата представляват специално предназначени затворени помещения, които имат осигурена механична вентилация и трайна маркировка на вратата "Място за пушене". По изключение при техническа невъзможност за изграждане на механична вентилация се използва естествена вентилация.
В заведения за хранене и развлечение с по-малко от 60 места ще се допуска тютюнопушене в част от територията на търговската зала на заведенията, като броят на местата за пушачи не може да надвишава половината от общия брой места на заведението. Масите в обособената зона за пушачи се обозначават с надпис "Маса за пушачи".
В заведенията за хранене и развлечение с повече от 60 места се допуска тютюнопушене в обособено помещение, обозначено с трайна маркировка "Зала за пушачи".
Наредбата регламентира и забраната за тютюнопушене на работните места. Дадена е възможност в сградите, в които има работни места, да бъдат определени помещения, в които да се пуши. Не могат да бъдат определяни като места за пушене коридори, фоайета, стълбищни площадки и санитарно-хигиенни помещения.
Във влаковете за превоз на пътници могат да се определят не повече от половината от вагоните за тютюнопушене. В случаите, когато влакът се състои от един вагон, той не може да бъде предназначен за пушачи.
Не се допускат изключения от забраната за тютюнопушене в следните места:
Детски ясли, детски градини, училища и места за извънкласни форми на обучение като школи, кръжоци, клубове и др.
Висши училища
Културни учреждения като кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.
Интернет клубове
Помещения в обектите за производство и търговия с храни, в които се извършва съхранение, подготовка, производство, приготвяне и търговия с храни, без залите за консумация на място в тях
Автобуси, тролейбуси, трамваи, вагони на метрото, микробуси на маршрутни таксиметрови линии и пътнически таксиметрови автомобили, както за пътниците, така и за водачите на превозните средства
Метростанции
Българските пътнически самолети
Асансьорите на всички видове сгради
Помещенията с обособени работни места

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Аферата с диригента: Установиха още далавери!
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас
България и Украйна подписват споразумение
Около 720 секции за вота в чужбина
Бъдещата детска болница ще разполага с над 400 легла, 18 операцио...
Кола застина перпендикулярно на пътното платно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).