Министър Добрев: "Умни" електромери ще заменят инкасаторите, слагат ги за сметка на ЕРП-тата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (35)
13:09 / 12.02.2013
9838
В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар "умни" електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след измерване на електромер по сигнал на потребител в Българския институт по метрология (БИМ).

По-рано днес министър Добрев присъства на една от проверките, където от жилище на столичния бул. "Петър Дертлиев" бе взет електромер на потребител, който е подал жалба за завишена сметка, и бе представен за проверка в БИМ. По думите на Добрев обаче, започнатите проверки няма да решат дългосрочно проблема, тъй като в голяма част от случаите ще се окаже, че електромерите не са изправни и те просто ще бъдат подменени за сметка на електроразпределителното дружество.

Енергийният министър обясни, че най-важната стъпка за решаване на този голям проблем у нас е именно подмяната с електромери, които ще носят полза за потребителите и за цялата енергийна система. Тези "умни" електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем. В този случай няма да има инкасатори, които да минават на всеки 30, 35 или дори 40 дни, а точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия, посочи Делян Добрев и добави, че така няма да има съмнение, че инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга.

Според министър Добрев - новият тип "умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. От 2007 година насам на практика всяко едно домакинство може на хартия да избере доставчика си на електроенергия и е позволено това да не е нито едно от трите ЕРП-та в страната. Проблемът е обаче, че няма търговец, който да предложи такава услуга на клиентите, защото му трябват средства за каси, заплати на инкасатори и т.н. Когато обаче имаме един "умен" електромер, няма нужда от такива инкасатори и каси, отбеляза министърът на енергетиката. Той обясни, че поставянето на тези електромери няма да е за сметка на самите потребителите. Ако държавният регулатор приеме подменянето на тези електромери, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните електромерите и това ще за тяхна сметка, посочи министър Делян Добрев.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (35)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Национални новини:
Брутална катастрофа на столичен булевард, шофьорът лежи на пътя
Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното нив...
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Бойко Борисов ще води листата на ГЕРБ в Пловдив
Заснеха торнадо по Черноморието
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).