Министър Овчаров: България ще продължи да се бори за свободата на шестимата медици

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:48 / 20.12.2006
1849
„Искам да привлека вашето внимание върху едно възмутително за международната общност събитие. То не е свързано с работата ни на тази среща, но считам за свой дълг като български гражданин да изразя възмущението си, че подобни събития са възможни през ХХІ век. Днес България е потресена от решението на Наказателния съд в Триполи да осъди на смърт пет български медицински сестри и един палестински лекар по нелепото обвинение, че умишлено са предизвикали СПИН епидемия”, това заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред участниците в годишната среща на министър-председателите на страните от ЦЕФТА в Букурещ.

Министър Овчаров подчерта, че либийският съд е взел това решение въпреки многобройните и неоспорими доказателства за невинността на шестимата медици. Доказателствата бяха базирани на изследвания на реномирани международни експерти по СПИН и на безспорни факти от документацията на самата болница, в която са регистрирани случаите на заразени със СПИН. Днешната присъда бе произнесена след като осем години шест невинни хора са в либийския затвор. България ще продължи да се бори за свободата на шестимата медици. Днес се нуждаем от цялата подкрепа, която можете да ни окажете за тази справедлива кауза, каза министър Овчаров на срещата.

Министър-председателят на Румъния Калин Попеску Таричану и всички министри, участващи в срещата в Букурещ, декларираха своята подкрепа за усилията на българското правителство за справедлив изход от 8-годишния процес и освобождаване на българските медици.

Виж коментарите (1)

Още по темата (8):
22.12.2006 Кирияк Цонев: СПИН делото да се гледа на неутрална територия
20.12.2006 Тримата държавни мъже с общо писмо по повод потвърдените присъди на българските медицински сестри
20.12.2006 Съветниците и синдикатите на Пловдив заклеймиха решението на Либийския съд
20.12.2006 Първанов и Станишев: Процесът в Либия е опорочен
19.12.2006 Колегите на Валя в Пазарджик - "Свобода за медиците ни!"
19.12.2006 Адвокат Харалампиев: Присъдата не беше неочаквана
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).