Министър Петков очерта основните приоритети на МВР за 2007 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:31 / 14.12.2006
1033
“Имаме амбицията да сме водеща държава в обезпечаването на координацията и организацията на работа на граничните служби в Черноморския регион и водеща държава в изграждането на Център за обучение на кадри в борбата срещу организираната и тежка престъпност”- заяви министърът на пресконференция по време на националното съвещание на МВР.

Определяне на приоритетите за следващата година е темата на днешното национално съвещание на Министерството на вътрешните работи. В него участват ръководството на МВР, директори на национални и регионални служби. Гости на съвещанието са главният прокурор на Р България Борис Велчев, директорът на НСлСл Ангел Ангелов, директорът "Сигурност - ВП и ВКР” генерал-майор Орлин Иванов, зам-директорът на НРС Людмил Ангелов, секретарят на Съвета по сигурността към правителството Петко Сертов. Сърдечно им благодаря, че участват в днешното съвещание, каза министър Румен Петков при откриването на пресконференцията, защото “приоритетите на МВР не могат да бъдат реализирани без екипния принцип, който наложихме преди месеци и който дава вече своите резултати”.

Министър Петков очерта четири основни приоритета за следващата година, по които ще работи Министерството на вътрешните работи.
Първият е свързан с недопускане на терористичен акт на територията на страната. Основната функция в набирането, анализа на информация, предложения и разпореждания за конкретни стъпки и действия в тази сфера е на Национална служба “Сигурност”.

Второ основно направление на работа е задълбочаването и реализацита на стратегията “Полицията в близост до обществото”. Тя има няколко компонента, но главният въпрос е свързан с работата на районните инспектори, познаването на територията, за която те отговарят, уменията да анализират процесите в този район, да познават критичните точки и фигури, както и да предлагат ефективни действия на полицията-поясни министърът.

Третият изключително важен за нас въпрос е модернизацията на Министерството на вътрешните работи, посочи Румен Петков. 5 милиона лева инвестиции ще бъдат вложени в доизграждането на ГДП в София, още 2 милиона - в Дома за настаняване на чужденци в Любимец. Част от инвестициите са насочени в изграждане на сградата на ОДП–Разград , доизграждане на РПУ-Хасково, ремонт на сгради на столични районни полицейски управления, газифициране на сградите на полицията в София, Варна, Горна Оряховица, Нова Загора, закупуване на минимум 150 нови автомобила, компютри и хардуер. 6 милиона лева са отделени за закупуване на друга техника, в т.ч. медицинска, система за автоматично заснемане на нарушения, цифровизиране на районните полицейски управления. Министър Петков поясни, че освен от бюджета на МВР, средствата за модернизацията ще се търсят и от европейските програми, както и в рамките на двустранното сътрудничество.

Международната дейност и сътрудничество са четвъртият основен приоритет в дейността на МВР за следващата година. Министър Петков потвърди, че днес парламентът е ратифицирал Конвенцията на членство на България в Европол. На 18 декември на двудневно посещение в България пристига директорът на Европол г-н Макс-Петер Ратцел. “Ще имаме възможност да го запознаем с организацията на работа на Националното бюро-Европол и да представим солидните си аргументи за ускоряване на пълноправното участие на Р България в европейската полицейска организация от 1 януари 2007 г. - двустранното сътрудничество, участието във всички полицейски структури на ЕС, партнирането на територията на Балканския регион и на Югоизточна Европа. “Имаме амбицията да сме водеща държава в обезпечаването на координацията и организацията на работа на граничните служби в Черноморския регион и водеща държава в изграждането на Център за обучение на кадри в борбата срещу организираната и тежката престъпност.”

В заключение министър Петков отново подчерта, че една от водещите задачи и през следващата година ще остане задълбочаването на сътрудничеството между МВР, прокуратура, следствие, звената на МФ – Агенция Митници, Агенция по приходите, Агенция за финансово разузнаване, а също и Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. “За нас е изключително важно ефективността на работата ни да бъде оценена от българското общество и от нашите европейски партньори.”

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).