Министър Шишков: Не виждам механизъм за промяна на избирателните списъци

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
17:05 / 13.12.2022
1285
Актуализация на избирателните списъци не се налага, каза по време на изслушване в НС служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Въпросът му бе зададен от народни представители, предвид изнесените последни данни от НСИ за преброяване на населението, според които то е намаляло с около 830 000 души. Според тях това намаление не е било отразено в избирателните списъци за последните парламентарни избори и те не са били коректни. 

Министър Шишков обясни, че избирателните списъци се съставят на база на регистъра в ГРАО и те нямат връзка с преброяването. Обект на преброяването са били българските граждани, които живеят в страната ни, но не и тези, които са навън. Избирателните списъци се изготвят от общинските администрации, независимо от место обитаването им. Те се отпечатват по постоянен адрес, каза министърът. Докато преброяването носи информация по демографски принципи, които нямат отношение към съставянето на избирателните списъци.

"Не виждам механизъм за промяна на тези факти. Само, ако има законодателна промяна от ваша страна, тогава би имало и промяна в избирателните списъци. И аз бях много изненадан и гледах целият анализ на ГРАО, но ви уверявам, че нещата най-вероятно са точно така“, каза министър Шишков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто
Съдът остави в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Трифонов: Ние свалихме правителството на Кирил Петков заради Маке...
Старият шеф на антикорупционната комисия запази поста си
Пребиха мъж в София заради паркомясто
Министър Карадимов: Целта ни са максимално прозрачни избори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).