Министър Вътев: Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:23 / 23.11.2023
2722
Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка вследствие на войната в Украйна, на сушата и поскъпването на торове и препарати. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри XI Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите на тема: “Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари" в Албена. Това информиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

В същото време се наблюдава изкривяване на европейския пазар не само заради високата себестойност, но и заради ситуацията в Украйна, която е възпрепятствана да изнася за традиционните си пазари, посочи той.

Министър Вътев припомни, че в Брюксел се срещна със земеделските министри на останалите четири държави членки, които са най-силно засегнати от украинския внос – Полша, Унгария, Румъния и Словакия. В България и в другите четири страни проблемите са едни и същи, посочи той.

За решаване на проблемите на сектора е нужен диалог с участието на двете страни, подчерта министърът на земеделието и храните.

Във връзка с темата на семинара министър Вътев коментира, че климатичните промени ще стават все по-осезаеми и оттук нататък ще ни се налага все по-често да се сблъскваме с фактори като суши и пожари. При всички случаи ще трябва да се вземат сериозни мерки и от всички ще се изисква страхотна дисциплина, защото природата не прощава нарушаване на правила, каза министър Вътев.

Той пожела успех на участниците във форума и да бъдат конструктивни и градивни в целите си и в тяхното постигане.

В рамките на семинара пълномощният министър в Постоянно представителство на Република България в Брюксел Снежана Благоева представи данни за първата година на прилагане на стратегическите планове за земеделието на държавите членки и за първите промени в тях, с цел адаптиране към средата.

Въпреки че ДФ "Земеделие“ е институция, която не участва в създаването на политиките за селско стопанство, мога да Ви уверя, че имате моята пълна подкрепа и готовността ни като институция да отговорим на нуждите Ви като браншова асоциация, формираща немалка част от брутния вътрешен продукт на страната, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов.

В тазгодишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите участват над 450 души, ангажирани в земеделския сектор. В програмата на събитието са включени темите за устойчиво земеделие, развитието на пазарите, използването на сателитни данни, селекцията на зърнено житни култури в условията на климатичен стрес, мястото на изкуствения интелект в земеделското производство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (196):
10.10.2024 Земеделците отменят протестите
10.10.2024 Днес изплащат 200 милиона лева
09.10.2024 Изплащат 200 млн. лева по "украинската помощ" за земеделците
07.10.2024 Правителството осигури още 200 млн. лв. за земеделците
30.07.2024 Земеделци: Надяваме се средствата по "Украинската помощ" да бъдат гласувани
29.07.2024 Отцепниците от ДПС искат държавата да задели допълнителни 320 млн. лева за помощи за земеделците
Още новини от Национални новини:
Заради инцидент с дете: КЗП временно спира доставянето на бутиков...
Вижте кои са лицата, които имат право да получават персонална пен...
Съветникът на вътрешния министър: 98% от хората получиха съобщени...
Проф. Владимир Чуков: Иран се опитва всячески да застане на стран...
Експерт за киселото мляко: Ако на опаковката пише това, значи е ф...
"Такса водомер": Ще имаме ли по-високи сметки за вода?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).