Министърът на околната среда и водите: Черноморието е чисто и не е опасно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:41 / 19.08.2023
1508
Черноморието е чисто и не е опасно. Това написа в личния си профил във Фейсбук министърът на околната среда и водите Юлиян Попов

"Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда. Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути, и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е, че Черноморието е чисто и не е опасно“, добави Попов.

По думите му регионалните здравни инспекции тестват постоянно водите на Черноморието в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология.

"Хората се поуспокоиха, че "Нова Каховка“, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води. Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни“, добави министърът.

Вчера, по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група "Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и асоциация "Активни потребители“ за замърсяване на плажовете и водата в морето, Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните. От ведомството категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

Според изследването, оповестено от "Активни потребители", най-чиста е водата при плаж Хармани, а най-мръсна - при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска - търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли - 2 август, посочват от асоциацията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1248):
27.06.2024 Потресаващи кадри от хотел 5 звезди на Южното Черноморие
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
Още новини от Национални новини:
Полк. Елин Алексов за авиокатастрофата край Граф Игнатиево: Карти...
Студ на кристали, вижте градусите тази сутрин
Нов протест при фармацевтите
Мъгливо утро със слани, но слънце следобед
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
Известен психиатър: Психиатрията е единствената специалност без к...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).