ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мистериозна генетична мутация води до парализа и смърт в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:35 / 14.01.2013Коментари (1)2523
© Plovdiv24.bg
Мистериозна генетична болест води до парализа и смърт. За сега генетичната мутация е открита в 32 фамилии, повечето в югозападната част на България. Заболяването е нелечимо, но от скоро има медикамент, който забавя развитието му. За съжаление лекарството е непосилно скъпо. Затова засегнатите семейства са превърнали искането си лечението да бъде поето от държавата в битка на живот и смърт.

Георги Ковачев е част от гилдията на благовградските художници. Освен картините, особената осанка винаги му е отреждала специално място сред любимците на местната бохема. Поне до преди 3 години и половина.

"Всичко остава като далечен сън - животът, който си имал. Губиш всичко - губиш си живота, губиш си мъжествеността, губиш си потентността. Това е един от симптомите на болестта", казва художникът.

"Нямам сила да изстискам боичка. За ръцете съм с ръкавици, защото те ми служат като някаква външна протеза. Общо взето без тях почти нямам мускули. Мъча се да рисувам", споделя Георги Ковачев.

Трансформацията започва преди 3,5 г. с невинно изтръпване на ръцете и постоянното усещане, че стъпва върху малки камъчета. Следват пристъпи на ниско кръвно, рязко отслабване и стотици изследвания.

" След няколко години лутане установих, че съм болен от тази фамилна амилоидна полиневропатия. Тогава за първи път чух тази дума", признава мъжът.

Същата диагноза чува и 54-годишната Кирилка Спасова през декември след цели 2 г. прегледи от невролози, кардиолози и психиатри.ѝ

"Колеги, познати, с които съм работила 20 години, ме подминават и не могат да ме познаят. Преди съм била 90 килограма, сега съм 65. Тотално, тотално променена", казва жената.

Диагноза Фамилна амилоидна полиневропатия е поставена за първи път България в клиниката по неврология на "Александровска" болница преди 4 години. От тогава неврологът д-р Стайко Сарафов регистрира заболяването в 32 фамилии в страната, като 26 от тях се намират в района на Благоевград и Кюстендил. Противно на логиката, случаите не са свързани, а пациентите нямат родствена връзка помежду си.

Първите симптоми се проявяват около 50-годишна възраст, но има случаи и на доста по-млади пациенти. Мутиралият ген причинява натрупване на специален белтък, който поразява първо крайниците и сърцето.

"За съжаление завършва фатално, тъй като болните рано или късно, заради увреждането на периферните нерви, се инвалидизират", обясни д-р Сарафов.

Напълно успешно лечение няма. Преди година и половина в Европейския съюз е одобрено лекарство, което успява единствено да забави развитието на болестта. Тя се развива при всички, които имат наследения ген, което я превръща в много по-опасно заболяване от рака, например.

Вероятността да бъде унаследена мутацията е 50 % за всяко дете поотделно. "За съжаление в природата тази математическа сметка се оказва грешна. Имали сме семейство, което има две деца, и двете деца носят мутацията", заяви д-р Сарафов.

30-годишната Михаела Райдовска е прокурор в Софийска районна прокуратура. Тя вече знае, че е наследила повредения ген от майка си. Все още се страхува да изследва 11-месечната си дъщеря, защото за разлика от страните в Западна Европа, Българската здравноосигурителна каса не поема лечението на болните. Цена е напълно непосилна - повече от 10 000 евро на месец.

"Твърде вероятно е да отидем в друга държава, защото лекарството е непосилно скъпо за нас - трябва да дадем шанс на детето ни", категорична е Райдовска.

Всички, при които смъртоносната мутация е установена, имат семейства с едно или повече деца. Носителите на болестта са превърнали опитите за включване на болестта и лекарството в списъка на заплащаните от здравноосигурителната каса в своя кауза на живот и смърт. Миналата година не успяват, защото изпускат крайния срок за подаване на молба - 15 януари.

"Веднъж годишно се планира бюджетът на НЗОК и всъщност включванията на заболяванията следва да бъдат съобразени и с тези възможности", каза д-р Ивелина Георгиева от Здравната каса.

Тази година документите са подадени на време. До края на февруари ще бъде взето решение дали конкретното заболяване ще бъде включено в списъка на заболяванията, които НЗОК заплаща за домашно лечение.

Проблемът с фамилната амилуидна полиневропатия е не само наш частен проблем, а социален. Вероятно има много други хора, засегнати от заболяването, които дори не подозират.

Източник: btv








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: