ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Младеж почина при пожар в изолатора на психиатрична болница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:11 / 19.10.2023Коментари (1)2288
© БНТ
Младеж почина при пожар в изолатора на психиатричната болница в Ловеч. Той е бил наказан да лежи в изолатора 9 часа, 6 от тях завързан. Според омбудсмана Диана Ковачева тази мярка е изтезание. Тя настоява за специален надзор на разследването от прокуратурата. А също и да се следят всички принудителни мерки в психиатриите, да бъде променена и наредбата за изолацията.

Георги, на 25 години, който почина при пожар в изолатора, е влязъл за лечение доброволно, 24 дена преди инцидента. До деня на пожара, момчето е било спокойно, нямало е данни за агресия, всички пациенти го харесвали, защото ги черпил с кафе и цигари.

И според екипа на Омбудсмана, няма терапевтични показания, които да налагат изолирането и връзването на Георги. В деня на инцидента, той все пак е бил изнервен. Разбрал е, че майка му е идвала на свиждане, но не са я пуснали, защото бил агресивен. Товава бутнал дежурната лекарка по нейни сведения и тя наредила изолатор, в случая оборудван като мека стая.

"Има мерки, които се прилагат, които на практика могат да бъдат приети като изтезание, става въпрос за фиксирането и мобилизацията на пациентите, тъй като самата наредба дава възможност за на практика многократно фиксиране поради неясната си регламентация", каза пред БНТ Диана Ковачева - омбудсман на Република България.

Меката стая по принцип позволява пациентите в обострено състояние да бъдат изолирани като част от терапията без опасност те да се наранят и без да се налага да бъдат връзвани. Въпреки това е противоречива практика, тъй като може да задълбочи кризата на пациентите, заради болезнени и унизителни преживявания.

Затова има строги уж правила и забрана да се използват като наказание. Но не и в случая с Георги, който в деня на смъртта си е бил изолиран и вързан с часове.

"За съжаление проблемът е системен, финансирането е оскъдно, включително по отношение на храната и лекарствата за тези хора, което означава, че не просто на моменти са изтезавани заради мерките, които ги фиксират, но те са и недохранени и недолекувани", уточни омбудсманът.

Пожарът във фаталния ден е активирал аларма, която са чули само пациентите, но не и персонала. В обществената поръчка за оборудване на 5-те меки стаи в болницата проверяващите откриват и други недоразумения, а именно камери за наблюдение, които не записват и не възпроизвеждат звук. Затова освен вътреболничен контрол, омбудсманът нястоява за особен надзор на прокуратурата в психиатриите.

"По-конкретно надзор върху мерките, които се прилагат, защото това са принудителни и наказателни мерки, а самите психиатрии са места за задържане. Да следи отблизо този случай. Още повече, че той показва системен проблем и смятам, че действително прокуратурата трябва да упражни този контрол за законност, защото има такива правомощия", допълни Ковачева.

От министерството на здравеопазването вече са уволнили дисциплинарно директора на болницата и са разпоредили проверка за противопожарна безопасност на болницата. Проверка по медицинските практики все още предстои. Министърът, сам той психиатър, е съгласен да промени правилата за изолация, но в спешен порядък, казва че не вижда ходове за промяна в системата.

"Не можем много да направим, защото хората които са настанени в тези болници, трябва някъде да бъдат настанени", каза проф. д-р Христо Хинков, министър на здравеопазването.

И според министъра контролът в психиатриите е крайно занижен. Но не смята че включването на граждански надзор при изпълнение на ограничителните мерки, според препоръките на омбудсмана, е работещ механизъм.

"Вижте, контролът трябва да бъде осъществяван на едно място от министерството и от органите и от районните здравни инспекции. Органите, които са натоварени с тази задача, неправителствените организации не биха могли да осъществят такъв ефективен контрол, защото това са затворени отделения с особен режим.

Психиатричната помощ в страната е в тежко състояние и това се отчита. Аз самият чувствам някаква известна вина за това, че вече започвам петия месец на този пост като министър и все още не могат да се решат тези въпроси", коментира проф. д-р Христо Хинков.Все пак здравният министър смята, че ще успее да издейства повече пари за психиатриите в новия бюджет. Има амбицията да въведе и две клинични пътеки в новия рамков договор, което би трябвало да засили контрола и качеството на услугите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какви са тези методи в клиника да те вързват с въже в изолатор ??? В кой век живеем . Лекуват психично болни с тежки хапчета и изолатори . Тия “ лекарчета “ са за затвора до живот в изолатор и да видим това как ще те излекува психопати долни
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: