ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Младите не знаят как се прецакват, когато работят на минимална, но взимат в пъти повече пари под масата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:35 / 13.08.2024Коментари (6)7035
©
"Младите работещи не си дават сметка как ощетяват себе си, когато взимат минимална заплата и в същото време получават още толкова или в пъти повече, отколкото е записано в трудовия договор. Докато не дойде момент за пенсия."

Това каза Екатерина Асенова, началникът на Главна инспекция по труда, пред вестник "Телеграф" на въпрос дали продължава практиката да се работи на минимална заплата и да се дават пари в плик.

Най-рисковите сектори, в които е практика така да се изплаща част или цялото възнаграждение, са в търговията на едро и дребно, строителството, хотелиерството и ресторантьорството.

Например работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната заплата, в перспектива от 30 години ще изгуби близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, както и пълният размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват работещите.

Работодателите пък могат да получат сериозни глоби, наказателни лихви, лишаване от право да участват в обществени поръчки, дори могат да носят наказателна отговорност.

Ето какво каза още Асенова във интервюто:

"Най-често сигнали от работници към са за неизплатени трудови възнаграждения. Много често има сигнали и за работа без трудов договор. Но за да осъществим правомощията си, тоест да обявим съществуването на трудово правоотношение, ние трябва да заварим вас да полагате труд на работното място. В противен случай няма как да се намесим. Няма работодател, който да каже – да, той работеше при мен без трудов договор."

"Най-често хората се доверяват на обяви за работа в чужбина в социалните мрежи или чрез техни познати и приятели, които им представят едни изключително примамливи условия на труд, с много високи възнаграждения. Хората, в стремежа си за по-високи доходи, се подвеждат и заминават. В съответната държава се оказва, че нещата, публикувани в социалните мрежи, далеч не отговарят на действителността."

"Най-сигурната индикация за измама е, когато съответният работодател не желае директен контакт, тогава, когато започнат да се искат различни видове такси. Това е абсолютно недопустимо. Законът не изисква такива такси да се заплащат. Това моментално трябва да светва лампичката на търсещия работа, че тук има някаква схема."

"На лицето задължително трябва да се предостави индивидуален трудов договор, в който възнаграждението трябва да е категорично упоменато. Лицето не би трябвало да е поставено в по-неблагоприятна ситуация. Например, ако аз съм болногледач в Германия и съм немски гражданин, вие като български гражданин не трябва да сте при по-неблагоприятни условия на труд.

"Друго изключително важно е, че когато български гражданин директно се договаря със съответния работодател в чуждата държава, нашите правомощия са изключително ограничени. Ако ни сигнализирате, че попадате в някаква схема, единственото, което бихме могли да направим, е да сезираме съответните компетентни институции в държавата, в която полагате труд".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
90 процента от фирмите в България осигуряват на минималната заплата. Винаги е било така и в тази проклета държава нищо не се променя към по добро
+1
 
 
Ясно! Младите са виновни, че скапаните работодатели, под закрилата на скапаната държава правят каквото си искат с бъдещето на нацията! Идиоти!
0
 
 
Ресторант Виктория който е на 30 метра от бюрото по труда освен пари под масата и платен отпуск не дават алоооо на 30 метра от вас !!!
+4
 
 
Лично съм пускал сигнали в нап и бюрото по труда и никой не си мърда пръста!!!!! Седят на климатик и пърдят по цял ден . Държавна работа …. Ми вземете млади надъхани хора да оправят положението и махнете дебелите мързеливи сърдити лелки !!!!
+5
 
 
Ето я простата сметка - ако за 30 години ще загубят 109 000лв и прибират под масата по 550лв (необлагаеми), то 360х550лв=198 000лв. Младите смятат че ще прибера 89 000лв повече за тези 30 години, като взимат пари под масата. Това е един малък апартамент, който те могат да изплащат за 30 години вместо да дадат тези пари като данъци към държавата и после да взимат минимална пенсия. Държавата е мащеха и нищо повече!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ВиК авария в "Кючук Париж"
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: