ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мнение на адвокат: Когато се стигне до избор на главен прокурор, "се играе" на сигурно
©
Номинацията на Борислав Сарафов за титуляр на поста обвинител номер 1 е очаквана. Това коментира в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" адв. Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки".

"Тя съвсем закономерно постъпи в последния възможен ден, на последното възможно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. Това издава, че може би е имало известни колебания относно избора – кой точно да бъде краен избраник за този пост", обясни той.

"Номинацията е единствена и за да покаже, че желанието Сарафов да бъде кандидат и избраник на онези, които "си поръчват“ главните прокурори, е много силно и не трябва да има никакво съмнение. Поради тази причина не се играе и с втори или трети кандидат, които да послужат, макар и само за легитимиране на процедурата, за да не вземе да стане някоя грешка при окончателното гласуване. Играе се съвсем на сигурно и с кандидат, който вече е доказал своята вярност и лоялност", коментира адв. Георгиев.

Според него изборът на Борислав Сарафов за обвинител номер едно е предрешен:

"Очевидно решението е взето, изборът е предрешен, стига да бъде проведен докрай. Към този момент абсолютно постижима цел изглежда получаването на 13 гласа във Висшия съдебен съвет. Само припомням, че членовете на ВСС към датата на избора на новия главен прокурор /бел.ред. – 16 януари 2025г./ по всяка вероятност ще бъдат 20. От общо 25, петима ще са напуснали или ще са се оттеглили от ВСС. Така че този избор ще се проведе и в намален състав. Това идва, за да покаже отново, че за пореден път, когато се стигне до избор на главен прокурор, "се играе“ на сигурно и с предварително определен кандидат. Ефектът е пагубен от гледна точка конкурентността при подобни избори, защото посланието е ясно. То в никакъв случаи не е за това, че изборът тепърва предстои. Много повече идва, за да ни каже, че вече е взето решение".

По думите на адв. Емил Георгиев съществуват няколко възможности процедурата по избора на Борислав Сарафов да не бъде доведена докрай. Според него най-слабата теза е да не се съберат 13 гласа в негова подкрепа.

"Възможно е и самият Сарафов, при наличието на някакви обстоятелства, да оттегли кандидатурата си. Това обаче, което изглежда доста по-реалистично, е да бъде сезиран Конституционният съд относно легитимността на избора на нов главен прокурор от настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Ако КС допусне до разглеждане по същество едно такова тълкувателно искане, очаквам ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор. Оттам насетне ще зависи от произнасянето на Конституционния съд", обясни специалистът, като поясни, че президентът също може да сезира КС.

"Напълно възможно е обаче междувременно да бъде стартирана процедура по избор на нов Висш съдебен съвет", добави той.

Според адв. Емил Георгиев съдебната система винаги е била политически заложник: "Доказателствата за това се множат".

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за титуляр на поста. Някои от парламентарните сили в 50-тото Народно събрание вече обявиха, че ще сезират Конституционния съд за единствения предложен кандидат за обвинител номер едно, който е номиниран от Висш съдебен съвет с изтекъл мандат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български национален отбор по футбол
Почина Кирил Маричков
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: