
ЗАРЕЖДАНЕ...
Много хора слагат хляб в хладилника, но бъркат | ||||||
| ||||||
Защо? Заради рекристализацията на нишестето. Може да звучи сложно, но този термин означава нещо относително просто. Пшеничното брашно - основната съставка на хляба, съдържа нишесте. В естествената си форма нишестето има кристална структура, което означава, че молекулите му са подредени в определена геометрична структура. След като се смеси с вода, за да стане на тесто и се изпече във фурната на висока температура, кристалната структура на нишестето се разпада - нишестето абсорбира вода и става аморфно. След като хлябът ни е изпечен и изстине, нишестето постепенно се връща в първоначалната си форма - ето я и въпросната рекристализация. С което пък хлябът ни става по-твърд и сух с всеки изминал ден. Ето и заключението след този кратък урок по физика. Рекристализацията се ускорява, ако държим хляба в хладилника. Най-добрият начин да го съхраним е на стайна температура. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg