ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел и биха били проблем в бъдеще
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:44 / 01.10.2024Коментари (1)8317
©
Участниците на имотния пазар в България се вълнуват най-често от формирането на цените и от набавянето на нужната документация за сделката. След началото на Covid кризата много купувачи се насочиха към къщи с двор в периферията на големите градове, където обаче излязоха "подводни камъни“ по отношение на узаконяване на строителството, регулацията и кадастъра. Това каза пред телевизия Bloomberg Александър Бочев, който е председател на Национално сдружение "Недвижими имоти“.

Тема на разговора беше как купувач без инженерно образование да разбере какво е състоянието на имот в едропанелна сграда (строена чрез индустриално произведени стоманобетонни панели и други елементи) и дали има компрометирани части (дефекти, повреди, деформации). Според Александър Бочев най-добрият начин е лицето да се посъветва със специалист, инженер-конструктор, който да обследва конструкцията на сградата доколкото е възможно.

"За съжаление, много панелни сгради в големите български градове са достигнали своя предел. Държавата и общините трябва да вземат сериозни мерки за действителното саниране на тези сгради, а не просто да им се поставя топлоизолация. Истинското саниране на такъв тип сгради би трябвало да започва от тяхната конструктивна част и евентуалното ѝ укрепване.“

И все пак състоянието на панелните сгради много зависи от поддръжката им, каза събеседникът. Сигурен съм, че има "панелки“, правени през 60-те години чрез по-стара технология, които с в по-добро състояние от тези "панелки“, строени през 80-те години. Но, да, тези сгради биха могли да представляват проблем в бъдеще, добави Бочев.

Наличието на технически паспорт би помогнало много за оценката и поддръжката на сградите, но не съм оптимист, че това ще се случи бързо, каза още председателят на националното сдружение. Държавата многократно отлага изготвянето на технически паспорти за старите сгради в България. Сега има срок за паспортизация само за държавните и общински сгради – до 31 декември 2032 г.

"Най-добрият начин за получаване на професионална оценка е лицето да се обърне към оценител на имоти, към брокер. Това са хора, които следят непрекъснато пазара, знаят тенденциите и са наясно с всички фактори, от които зависи цената на имота - локацията, състоянието на сградата, транспортната достъпност, етажа, изложението и т.н. Понякога продавачите на имоти, в желанието си да действат сами, допускат грешки по отношение на ценообразуването – надценяват или подценяват имота.“

Александър Бочев коментира и дали в момента си струва инвестицията в допълнителен имот (който не е основно жилище), при която купувачът ще разчита на спестени пари и на кредит - как човек да си направи добре сметката за очакваните приходи и разходи.

"Много компоненти трябва да се вземат предвид от потенциалния инвеститор: съотношението между самоучастието и кредита, цената на привлечения капитал, очакваната доходност и дали тя ще оправдае очакванията му, както и да се направи сравнително дългосрочна прогноза за цените на имотите“, обясни събеседникът.

Той добави, че има голяма разлика в доходността при отделните видове недвижимости: жилища, офиси, магазини или друг бизнес имоти.

"Ако пазарът изпадне в криза, това се отразява първо на магазините и офисите, а след това на жилищата, но пък при апартаментите доходността е по-ниска. Така че много фактори трябва да се вземат предвид при покупка на имот с цел инвестиция. В последните десет години имаме непрекъснато покачване на цените и като че ли пазарът е благоприятен за подобна инвестиция в момента. Такъв тип сделки бяха много популярни през 2020-2022 г., сега пазарът малко се укроти в тази си част.“

При подобен вид инвестиция много важен е и таймингът (моментът за покупка) от гледна точка на цикличността на пазара. Жилище, закупено в София през 2008 г. - на върха на пазара преди световната финансова и икономическа криза – достигна същата стойност едва 10-15 години по-късно. Причината е, че от края на 2008 до 2013 г. апартаментите в столицата поевтиняха средно с 42% по данни на Националния статистически институт - от 2470 лв./кв. м през третото тримесечие на 2008 г. до 1422 лв./кв. м през първото тримесечие на 2013 г.

"Прогнозирането на имотния пазар е трудно в този несигурен свят, в който живеем – като политическа обстановка, като икономическа и като кризи, които се разиграват около нас. Малко преди пандемията мнозина бяха сигурни, че цените на имотите в България са достигнали своя пик и предстои спад. Аз също бях склонен да вярвам, че това може би ще се случи, но Covid кризата изигра по-скоро ролята на катализатор в обратната посока и цените отново тръгнаха нагоре.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И ако ти искаш да купиш, брокера, дори и да знае, че сградата е калпава, ще ти каже: "Сакън, недей!"??? И ще си изпусне комисионната??? Вие сериозно ли???...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: