ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мнозина правят тази грешка с киселото зеле - получава се химикал, който е вреден за здравето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 26.10.2023Коментари (0)8399
© Plovdiv24.bg
По това време на годината зеленчуковите борси оживяват, купувачите се суетят около купищата с прясно зеле и избират стока, за да напълнят чувалите и багажниците на колите. Традицията трябва да бъде спазена – няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове в следващите дни ще се подготвят и пълнят бидони.

Зелето кьосе е български сорт – най-подходящ за пълнене на каците. А за ползите му за организма, които се увеличават в процеса на ферментация,  е известно отдавна – то съдържа голямо количество витамини /А, В6, В12 и С/, минерали, антиоксиданти, помага на храносмилането, нискокалорично е, служи за профилактика на простудните заболявания, активизира обмяната на веществата.

Сортът се характеризира с къдрави листа, а зелките са относително леки и въздушни.

Най-добре е зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. 

Някои хора режат чуканчетата, слагат в тях сол, нареждат в бидона. Отделно слагат 2,5 кг сол на 50 л вода и заливат. Добавят ябълка, дюля, червено зеле за аромат и цвят. Някои слагат царевични кочани на дъното на кацата, хрян и хардал. Пълнят с чешмяна вода догоре – зелето трябва да остане под вода. Отгоре се затиска с камък или дървена кръстачка. На втория или третия ден се започва преточването.

Някои от запознатите с тънкостите на този процес казват, че не трябва да се слага натриев бензоат – нещо, което се прави, за да се пресече ферментацията. Получавал се химикал, вреден за здравето, съветва БНР.

Преточването става през канелката на бидона за минимум 10-15 дни. Другият начин е чрез продухване с маркуч вътре в съда.

Има и хора които не преточват, а запечатват плътно бидона и го оставят на хладно да си ферментира, както обикновената туршия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Поскъпване на хранителните продукти
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: