Мнозина правят тази грешка с киселото зеле - получава се химикал, който е вреден за здравето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:11 / 26.10.2023
8413
По това време на годината зеленчуковите борси оживяват, купувачите се суетят около купищата с прясно зеле и избират стока, за да напълнят чувалите и багажниците на колите. Традицията трябва да бъде спазена – няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове в следващите дни ще се подготвят и пълнят бидони.

Зелето кьосе е български сорт – най-подходящ за пълнене на каците. А за ползите му за организма, които се увеличават в процеса на ферментация,  е известно отдавна – то съдържа голямо количество витамини /А, В6, В12 и С/, минерали, антиоксиданти, помага на храносмилането, нискокалорично е, служи за профилактика на простудните заболявания, активизира обмяната на веществата.

Сортът се характеризира с къдрави листа, а зелките са относително леки и въздушни.

Най-добре е зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. 

Някои хора режат чуканчетата, слагат в тях сол, нареждат в бидона. Отделно слагат 2,5 кг сол на 50 л вода и заливат. Добавят ябълка, дюля, червено зеле за аромат и цвят. Някои слагат царевични кочани на дъното на кацата, хрян и хардал. Пълнят с чешмяна вода догоре – зелето трябва да остане под вода. Отгоре се затиска с камък или дървена кръстачка. На втория или третия ден се започва преточването.

Някои от запознатите с тънкостите на този процес казват, че не трябва да се слага натриев бензоат – нещо, което се прави, за да се пресече ферментацията. Получавал се химикал, вреден за здравето, съветва БНР.

Преточването става през канелката на бидона за минимум 10-15 дни. Другият начин е чрез продухване с маркуч вътре в съда.

Има и хора които не преточват, а запечатват плътно бидона и го оставят на хладно да си ферментира, както обикновената туршия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).