ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Може ли търговците да ни определят минимална сума за плащане с карта?
©
Няма нормативна разпоредба, която да задължава търговците да предоставят, с малки изключения, задължително възможност за плащане с карта. Много от тях, въпреки че дават такава възможност на своите клиенти, поставят различни условия. Това каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" пред "Фокус".

"Най-често това е достигане на минимална сума на сметката – 5 или 10 лева. Това създава значително неудобство на хората, защото ние може да сме се наредили да си вземем, примерно, една бутилка с минерална вода, която струва левче. И да не ни достигат парите, защото, примерно, разполагаме с някакви стотинки или изобщо нямаме в брой, а искаме да платим с телефона си или с карта. И тогава вече става сложно. Така че ако има такива изисквания, не е нарушение на закона, но трябва предварително да бъде обявено, за да не се стигне до ситуация, в която идва нашият ред на касата, а ние получаваме тази информация, че не може да платим, защото имаме само 2 лева, а сметката ви трябва да е 5 или 10. И започваме да се оглеждаме наоколо какво още да си купим, за да достигнем тази сума. И реално ние правим една принудителна покупка. Това нарушава, разбира се, нашите икономически интереси", коментира експертът.

Габриела Руменова определи като положителна тенденция това, че по родното Черноморие има все повече ПОС терминали. 

"Човек може да плаща с карта – нещо, което в предишните години не се случваше. И дори ако си спомняте, именно точно този вакуум беше запълнен от поставянето масово на едни банкомати, които удържаха много голяма сума за теглене от тях. Хората не знаеха, оставаха изненадани".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.08.2024 г.
0
 
 
Имам ПОС терминал и да има различни такси от банката, но нямам изискване за минимална сума. Приемам всякъкъв вид плащане.
Aнонимен
на 02.08.2024 г.
0
 
 
Всичката измет с криминални доходи не иска плащания с карта
Aнонимен
на 02.08.2024 г.
0
 
 
Нормално е да има праг на плащането с карта при положение че търговеца плаща всички такси към банката.
Aнонимен
на 01.08.2024 г.
0
 
 
Много ясно,че ще слагат ограничение.От една кутия цигари/6-7лева/ за търговеца след плащане с ПОС терминал, остават едни мижави 2-3%.Какво да си покрие,най напред с тези 12-14ст.Хартията,тока или заплатите на персонала???
Aнонимен
на 01.08.2024 г.
0
 
 
тези,които стоят зад парите кеш и са против плащането с карта са със сиви необявени доходи,на мен ми превеждат р.запл.онлайн ,наеми онлайн ,мога да живея и без пари в кеш,само за домати на сергийте пред блока.
0
 
 
Сашко Колев 2.... дами и господа .Много искам да погледам как си зареждаш колата с гориво в брои в Белгия.:) Има да гледаш терминала като препикано мушкато ,голям смях ще падне селски.Или да си вземеш билет за аквариума в Франкфурт с пари в брои:)
-1
 
 
Отгоре на всичкото, всички плащаме по-скъпо заради такива които плащат с карта ! Съответно банковите такси за търговеца влизат в цената на продуктите !
0
 
 
Странно, че съществуват глупаци които слагат минуси на коментари в защита на парите в брой. Явно си искат дигиталното робство. Ще пострадат абсолютно всички ниезависимо от социалния им статус в държавата или обществото, както и роднините на тези, които така упорито работят за дигитализацията и изпълняват всичко свързано с дигиталното робство.
на 01.08.2024 г.
0
 
 
Като нямате пари в брой, няма да купувате. Баба ви все с карта е пазаряла. Какво ли няма да измислят, за да премахнат кеша. Уж заради вашето удобство, а всъщност заради пълния контрол и зависимост. Ленивото и доволното общество се управлява най-лесно. А е скочил някой, а са му нулирали виртуалните спестявания.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: