Място в България пази невероятни тайни

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
09:59 / 03.06.2024
2697
За всички столичани, които обичат да се разхождат извън столицата през уикенда - язовир Пчелина със сигурност би представлявал интерес. Sofia24.bg ще ви разкаже за тази природна забележителност. Пчелина (до 1976 г. – "Лобош“) е язовир, който се намира в област Перник, община Ковачевци. Разстоянието до язовира от столицата се взима за около час с автомобил.

В експлоатация е от 1974 г. Стената му е земнонасипна, с дължина над 600 метра. Разположен е на река Струма, която се влива в него от югоизток и изтича при стената му на югозапад, близо до село Лобош. Името на язовира е свързано с намиралото се на това място изселено и заличено село Пчелинци.

В резултат на процеса на утаяване, на дъното на язовира са натрупани големи количества утайки. Дълбочината на язовира е над 18 метра. Край него има почивни станции на БАН, както и изграден развлекателен комплекс с басейни и дискотека. На брега на язовира се намира средновековната църква "Свети Йоан Летни“. Параклисът пази спомена за потопеното село Пчелинци, лежащо на дъното на язовира.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
Известен психиатър: Психиатрията е единствената специалност без к...
"Извънземна технология" на хиперколата от Родопите раздели мрежат...
МВР обяви резултатите от акцията в Пловдив
"Спартан" докара от Германия тежко болно дете
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).