ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
НЦИОМ: Бойко Борисов и Георги Първанов са най-популярните публични личности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:52 / 27.12.2004Коментари (0)1162
Премиерът Симеон Сакскобургготски има всички основания да отчете една успешна година, в която с работата си за последните 12 месеца успя да повиши с 10 пункта обществената си подкрепа и да намали с 15 процента българите, които гледат с неодобрение на свършеното от него. Този извод правят социолозите от НЦИОМ на базата на последното си национално представително изследване от 16 до 21 декември сред 1000 души, предаде БТА.
Според данните едната новина в рейтингите на ръководителите на държавни институции е, че министър-председателят успява да разшири обществената съпричастност към своята работа и в сравнение с ноември одобрението за него нараства с 4 пункта, като достига 36.5 процента. Със 7 пункта намалява неодобрението за работата му и през декември то е 48.1 на сто.
Според социолозите благоприятната промяна в имиджа на премиера се дължи както на наситената му програма със значими международни изяви, така и на зачестилите му прояви във вътрешно-политически план. Симеон Сакскобургготски се ползва с най-високо доверие (надхвърлящо 40 на сто) сред младите, образованите и заможните българи, както и сред жителите на столицата и големите градове, показват данните на НЦИОМ.
Този месец социолозите отчитат още една промяна в рейтинг на ръководител на институция - близо десетпроцентовия спад в доверието към главния прокурор Никола Филчев, което през декември е 17.5 процента. Не едно и две са събитията от последния месец, които влияят за подобна промяна, коментират от НЦИОМ и отбелязват, че особено критични към работата на главния прокурор са столичаните.
Президентът Георги Първанов има 79.6 процента доверие през декември, а председателят на Народното събрание професор Огнян Герджиков - 30.4 на сто. И двамата запазват одобрението за работата си от последните месеци, Герджиков обаче значително подобрява своя публичен образ, доколкото губи 8 процента от неодобрението за работата си и в момента има най-добри позиции сред живеещите в столицата и големите градове, както и сред заможните българи, коментират от НЦИОМ.
Социолозите посочват, че външнополитическите акценти от изминалия месец влияят в най-голяма степен на масовите нагласи и допринасят за укрепване на авторитета на водещите лица в НДСВ - министър- председателя, председателя на парламента, външния министър, министъра по евроинтеграцията и финансовия министър. Сред тези събития са срещата на ОССЕ и определянето на датата за подписване на договора за присъединяване на България към ЕС. Визитата на Симеон Сакскобургготски в Япония също допринася за по-добрия му имидж от последния месец.
Данните свидетелстват за значим отзвук от изявлението на американския посланик Джеймс Пардю по повод на прокуратурата, отбелязват от НЦИОМ.
Най-важни във вътрешнополитически план бяха дискусиите по бюджет 2005, както и дебатите за промените в закона за политическите партии, с политически дивиденти от тези важни събития излязоха НДСВ, Новото време и отчасти СДС, смятат социолозите.
Проучването показва, че най-одобряваната институция през декември е БНТ - 74.1 на сто, което е ръст от 8 пункта в одобрението спрямо септември. Подобна тенденция е свързана преди всичко с усещането за спокойствие и работа в тази институция, коментират от НЦИОМ. БНР запазва традиционно високия си рейтинг и е одобрявано от две трети от българите. БТА е трета по рейтинг институция, одобрявана от 51.6 на сто от българите през декември.
Без значими промени остава одобрението за работата на парламента - 18.4 процента. С 5 пункта спада неодобрението към работата на правителството в сравнение с началото на ноември. НЦИОМ регистрира особено висока подкрепа за правителството сред елитните обществени прослойки - сред хората с висок стандарт, сред високо образованите и живеещите в големите градове.Това означава, че част от хората, които влияят за формиране на общественото мнение, застават зад сегашното управление, отбелязват социолозите. И въпреки, че 29 на сто от гласоподавателите на НДСВ през 2001 година биха повторили вота си и днес, то НДСВ по време на мандата си успя да създаде не само своя управленска среда, но и гравитиращи около тази среда симпатизанти, посочват от НЦИОМ.
Армията е институцията, която "стопява" най-много недоверие в навечерието на Коледа - цели 8 пункта, и има одобрение от 45.6 на сто и неодобрение от 24.8 процента. Преместването на българския батальон от Кербала, както и разяснителната кампания на Министерството на отбраната по случая очевидно се приемат много добре от населението, освен това оборудването на армията с нова техника също привлича вниманието, коментират социолозите.
В края на декември българите отличават работата на трима министри - Соломон Паси, Милен Велчев и Меглена Кунева, одобрението за които е съответно 52 на сто, 47 процента и 46 на сто. В ранглистата на най-одобряваните министри в навечерието на Коледа с равни дялове на одобрение по 37 на сто следват министрите Васил Иванов-Лучано и Георги Петканов. Всички тези министри са с положителен рейтинг - одобрението за работата им надхвърля неодобрението. Меглена Кунева е министърът, повишил трайно и изразително (с 8 пункта) доверието към работата си през тази година.
Божидар Абрашев и Валентин Церовски в края на годината достигат рекордно нисък рейтинг - културният министър е одобряван от 5 процента а неговият колега, който отговаря за регионалното развитие и благоустройството, има подкрепата на 6 на сто от българите.
При лидерите на парламентарни групи председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев остава най-одобряваният - 36.6 на сто рейтинг, въпреки лекия спад в доверието. След него е лидерът на ПГ на СДС Надежда Михайлова - с 29.1 на сто. От началото на година лидерът на СДС бавно подобрява подкрепата за своята работа, отчитат от НЦИОМ. Леко нараства одобрението за съпредседателя на ПГ "Народен съюз" Анастасия Мозер и за председателя на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски. Без съществена промяна е рейтингът на председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, който има 17.5 на сто одобрение. Председателят на ДПС Ахмед Доган е одобряван от 20.2 на сто. 13.5 процента одобряват работата на лидерът на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова.
Главният секретар на МВР Бойко Борисов остава най-одобрявано публично лице на политическата сцена, като подкрепата за него през годината е стабилна величина и в края на декември възлиза на 85 процента. Сред най-одобряваните политици в страната са Стефан Софиянски и Петър Стоянов (45 на сто и 41 процента).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
Борба за влияние в Близкия Изток
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: