ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
НСБОП разби банда ''дедесари'', нанесла щети за 15 млн лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 01.10.2004Коментари (0)1484
Организирана престъпна група, извършвала финансови и данъчни измами в особено големи размери, е разкрита при съвместна акция на служители от НСБОП и Столична следствена служба, съобщи пресцентърът на МВР. Операцията е наблюдавана и ръководена от прокурори от Върховна Касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура.
Установено е, че ръководител на групата е 34-годишният икономист-счетоводител Пламен К. Схемата била добре замислена. Престъпната група плащала на лица, за да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества с ограничена отговорност издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се “напомпвали” с начисления ДДС от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. По този начин престъпната група е нанесла на държавния бюджет щети в размер на 15 милиона лева.
За участие в схемата са били вербувани и данъчни служители, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС.
Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са "кухи" - с несъществуващи адреси, складове и персонал. След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми, като по този начин ограничават възможностите за контрол ивъзстановяване на нанесените щети.
В хода на разследването става ясно, че един от помагачите на организатора - Ивайло К. е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев-Пилето. Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 тира с китайски стоки, маскирани като строителни материали.
Установено е, че от услугите на Пламен К. и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност, се ползвали и други структури, занимаващи се с внос на стоки.
Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на бул. “Витоша”, където желаещите да основат собствени фирми и да работят за групата, били канени за срещи.
При обиски в жилищата и офисите на Пламен К. са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета - регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари.
В хода на разследването е установено, че Пламен К. е собственик на луксозен офис, три апартамента, два от които в Лозенец на стойност 163 000 евро, вила и автомобилен парк за над 300 000 лв. По случая са задържани 5 члена на престъпната група, а от тях двама са данъчни служители, съпричастни към незаконната дейност.
За разкриването на случая е помогнала данъчна служителка, която открила в папка с предадени данъчни декларации плик с голяма сума пари. Тя съобщила на МВР за неочакваната находка и помогнала за установяване на самоличността на приносителя. Впоследствие се оказва, че това е един от помагачите на престъпната група. По случая е образувана следствено дело. След приемането на закона за ДДС, вече 10 години действат аналогични схеми, които родиха професията "Дедесар", констатират от МВР. Разпоредбите на приетия на първо четене в парламента Закон за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин ще направят възможно с доказването само на едно престъпление на дадено лице, да му бъде отнето цялото имущество, за което не може да представи убедителни доказателства, че не е придобито чрез престъпление. Този закон би намерил приложение в ограничаване на икономическата мощ на организираните престъпни групи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
Борба за влияние в Близкия Изток
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: