ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На 20 май избираме евродепутати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:00 / 09.03.2007Коментари (4)1379
©
Президентът на Републиката подписа указ за обнародване на Закона за избиране на представители на Република България в Европейския парламент.

Държавният глава подписа указа, воден от разбирането, че приетият от Народното събрание закон предлага необходимата регламентация на изборния процес и създава условия за нормално провеждане на изборите за представители на Република България в Европейския парламент. В закона се съдържат позитивни нови елементи - пропорционалната избирателна система, въвеждането на национален избирателен район, преференциалното гласуване, които разширяват възможностите за гласоподавателите да изразяват своите предпочитания.

В същото време президентът изразява своето опасение, че приетият закон съдържа постановки, които бележат отстъпление от демократичните традиции на българското изборно законодателство, създадени през последните 16 години. Още през 1990 г. в Закона за избиране на Велико народно събрание, а по-късно и в чл.10 на действащата българска конституция залегнаха четирите класически демократични принципа на избирателната система – принципът на всеобщото избирателно право, принципът на равното избирателно право, принципът на прякото избирателно право и принципът на тайното гласуване.

Новият избирателен закон не осигурява в еднаква степен на всички български граждани правото да избират български представители в Европейския парламент. Действително, редица европейски закони, включително и на страни от Централна и Източна Европа, предвиждат изисквания за уседналост. Всяка страна има своята конституционна традиция и своите специфични подходи при третирането на проблемите на избирателното право. Приетият в България закон за избиране на наши представители в Европейския парламент оставя съмнения за прилагане на двойни стандарти спрямо българските граждани и за разделянето им на две категории – първите, които ще имат право да изразят своите политически предпочитания, гласувайки за евродепутати, а вторите ще са лишени от тази възможност.

Президентът винаги се е противопоставял и ще се противопоставя на желанията на някои политици чрез промени в изборното законодателство да постигат “служебни” победи. Не е редно в една демократична и правова държава да се извличат политически дивиденти за сметка на конституционно признати права на гражданите. Държавният глава подчертава това и заради заявените намерения да се мултиплицират тези законодателни решения върху други избирателни закони.

Президентът подписа указа с ясното съзнание за това отстъпление от утвърдените досега изборни практики в страната ни, убеден, че всяко отлагане на изборите ще бъде лош знак навътре и навън за зрелостта на българската демокрация, и то в самото начало на членството ни в ЕС. От своя страна това ще даде нови аргументи на всички онези, които остават резервирани към членството ни в ЕС или са склонни да ограничават други права на българските граждани в рамките на Съюза.

Президентът на Републиката ще направи всичко необходимо тази законодателна рамка да влезе навреме в сила, за да направи възможни както спокойната работа на институциите, така и пълноценната ориентация на гражданите. За целта има готовност да проведе ускорени политически консултации още в близките дни и да издаде указ за състава на новата ЦИК.

Президентът заяви, че изборите ще се проведат на 20 май 2007 г.

Държавният глава смята, че в последна сметка резултатите от първите избори за представители на Република България в Европейския парламент ще бъдат истинският тест за способностите ни като държава и общество да укрепваме европейските норми за граждански права и отговорности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
BG
на 12.03.2007 г.
0
 
 
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА ЧЕ ИНАЧЕ НЯМА ДА СА ДОБРЕ НЕЩАТА!?!!! АКО СТЕ БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА А НЕ ЗА ТУРЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ
Балък
на 09.03.2007 г.
0
 
 
Да,да, ще ме хванат за самолетоносача. Изроди,да си ги избират пак мангалите. Няма наяждане тази пасмина. Изборите не променят нищо. Ако променяха,щяха да ги забранят !!! Колко истина само в 2 изречения.
Aнонимен
на 09.03.2007 г.
0
 
 
Сичкуту нидуволни към Малаазия!
Aнонимен
на 09.03.2007 г.
0
 
 
Сичкото Сигани да избирват на Авропата депутатини!Ши дават на него безплатен ток, вода и помощи от Авропата...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Шофьор загина след удар в стълб на бул. "Мария Луиза"
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: