На 30 минути от Пловдив: Магическо място, пълно с много красиви легенди

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:13 / 08.06.2024
27560
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването на крепостта "Перистера“ на хълма Св. Петка в Пещера, съобщиха от прессекретариата.

"Това е магическо място, пълно с много красиви легенди. Казват, че хилядолетия назад хората тук пуснали ято гълъби, за да им покаже кое е най-сигурното място, където да издигнат крепост. Нарекли я на гълъбите – Перистера. Според друго предание тук имало старо тракийско светилище“, посочи в приветствието си вицепрезидентът. "Тази крепост е като голяма каменна книга, прелиствайки пласт след пласт, четем дългата българска история и душите ни се изпълват с гордост“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която е ръководител на екипа, възстановил крепостта. Йотова изрази надежда, че археологическите разкопки ще продължат и държавата ще подкрепи тази дейност.

На кмета на Пещера Йордан Младенов и на общинското ръководство вицепрезидентът благодари за амбицията да развиват това място. "Днес "Перистера“ е и арена за изява на таланти, за представяне на изкуство, за събития с международно значение. Успешно свързвате минало, настояще и бъдеще“, посочи Илияна Йотова. По думите й хилядолетната българска история е малко позната навън, а тя е богатството, с което да се гордеем пред света.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).