Национална програма за борба с трафика на хора е приета днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:46 / 26.01.2005
1296
Националната програма за борба с трафика на хора беше приета днес на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора, под председателството на вицепремиера Пламен Панайотов, съобщи правителствената информационна служба.
Програмата предвижда изграждането на административните структури, предвидени в Закона за борба с трафика на хора на национално и местно ниво, повишаването на осведомеността на обществото по проблема трафик на хора и относно механизмите за неговото ограничаване и създаване на обществена непримиримост към явлението. Мерките са насочени към обхващане на рисковите групи, подготовка и обучение на кадри, работещи в областта на трафика на хора, провеждане на изследвания по темата, подготовка и популяризиране на информационни продукти, както и провеждането на информационни кампании.
В Националната програма се съдържат още мерки, които целят оказване на помощ и съдействие на жертвите на трафик на хора и защита на техните права. Разделът “Възстановяване и реинтеграция на жертвите” е насочен към преодоляване на последиците от трафика на хора и реинтегриране на жертвите в обществото.
Програмата съдържа още мерки, които имат за цел подобряване на международното сътрудничество и обмен на най-добрите практики в областта на противодействието на трафика на хора. Предвидено е изработване и приемане на документи, които ще конкретизират и допълнят съществуващата нормативна уредба. Ще бъде изработен механизъм за проучване, анализ и съвместимост на статистическата информация във връзка с трафика на хора.
Реализирането на мерките по програмата ще бъдат финансирани първоначално от Американската агенция за международно развитие (USАID). Финансовата помощ ще бъде в размер на 146 000 долара.
Първите мерки ще започнат да се осъществяват още от следващия месец. По данни на прокуратурата през 2004 г. за престъпления, свързани с трафика на хора, са заведени 3347 досъдебни производства, по които обвинения са повдигнати на 2273 лица. Към настоящия момент са решени 1548 досъдебни производства. По всички тези дела са осъдени 1347 лица, от които 900 са с влязла в сила присъда.
Специален отдел в Националната следствена служба се занимава с делата за трафик на хора, когато има елементи, свързани с организираната престъпност или има международни аспекти. От 2002 г. досега в НСлС са заведени 59 следствени дела с 91 обвиняеми лица. 37 следствия са приключили с мнения за съд, а по 9 дела са наложени особено тежки наказания, включващи лишаване от свобода за срок от 12 до 16 години и глоби от 200 000 и 250 000 лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кола застина перпендикулярно на пътното платно
Христо Мутафчиев скочи на Левон Манукян!
Илков: Към момента не сме застрашени от терористична атака, взели...
Голям арендатор, обработващ над 12 000 декара земя: Преустановява...
Главчев: Няма да се въвеждат винетки за Околовръстното на София
Атлантици: "3-та авиационна база" край Граф Игнатиево трябва да н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).