Над 500 студенти от българската общност в Украйна са приети в университети в България

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
20:38 / 16.10.2024
778
Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат магистратура в български университети, а 8 са приети за докторанти.

Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук. Посланик Илашчук благодари за предоставената възможност млади украински граждани да учат в наши университети по реда, по който се обучават българските студенти. В момента се провежда прием за 400 места за украински ученици със статут на временна закрила, които са завършили гимназия в България и искат да продължат да учат висше образование в нашата страна.

Министърът съобщи, че през тази седмица правителство осигури финансиране за транспорт до училище за украинските деца в страната, които живеят в по-отдалечени райони. За тяхната по-успешна интеграция в Центровете за подкрепа за личностно развитие в съответните градове се провеждат предварителни курсове за обучение по български език, както и адаптивни уроци за запознаването им с нашата образователна среда.

Посланик Илашчук отбеляза, че се работи за по-бързото утвърждаване от украинска страна на две предложени от България споразумения – за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на двете страни и за Болградска гимназия "Георги С. Раковски". Тя изтъкна, че Болградската гимназия е пример за преподаване на български език в Украйна, с който се гордеят и двете страни. С подписването на споразуменията ще се засили още повече сътрудничество в езиковото обучение между България и Украйна и ще се утвърди статутът на гимназията.

В срещата участваха и заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, директорът на дирекция "Международно сътрудничество“ в МОН Веселина Ганева, началникът на отдел "Стратегическо планиране и политики за развитие" в дирекция "Висше образование" Яна Йотова и държавният експерт в дирекция "Приобщаващо образование" Анелия Йотова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Биляна е скочила от 7-етажна сграда и се приземила в двора на цър...
Сестрата на откритата мъртва Биляна: Имаше следродилна депресия, ...
Починалата Биляна - съпруга на престижен съдия по футбол
Бракониери унищожиха уникален екземпляр в Дунав, който е на ръба ...
Експерт: Следродилната депресия е сериозна психическа болест
Съпругата на Николай Волев: Моят живот, моята любов, моето щастие...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).