ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Надежда Нейнски: В България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:04 / 13.08.2023Коментари (0)1062
©
"Както казват юристите, аз не съм юрист, но това, което ми направи впечатление е, че въпросът не е в големината на наказанието, а в това то да бъде извършено. В неотменимостта на наказанието. Тоест, в България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат. Правоприлагането е основният проблем в България и точно там се пресича с политиката. Онези, които прилагат тези закони, събуждат често пъти основателния гняв на обществото, че или не ги прилагат, или не ги прилагат еднакво за всички. Или пък прекаляват с някаква мярка, която след това увисва и от нея нищо не произтича. Ние ще наблюдаваме много внимателно как ще се приложат мерките, които в момента се коментират, защото, в крайна сметка, мерките имат смисъл само ако бъдат приложени". Това заяви пред NOVA бившият министър на външните работи Надежда Нейнски, коментирайки случаите на насилие и агресия, които предизвикаха обществнеото недоволство през последните седмици.

"Тепърва ще видим до каква степен е преобърнат дневният ред на обществото ни. Защото най-важното в подобни случаи, като този с Дебора е, да не бъде кампанийно. Ние сме били свидетели на много кампании, които са свързани с човешки трагедии от всякакъв характер. Домашното насилие е един много сериозен проблем. Бих казала, че той не е български проблем, но в България през последните години той стана особено видим. Някой го свързват и с пандемията от COVID, когато много от хората останаха в къщи. Но смятам, че този проблем и това, което се вижда на повърхността е само върхът на айсберга. Той освети редица проблеми в начина, по който функционира държавата. Проблеми и в законодателството. Чух от предишния ви събеседник зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, че и в момента законодателството позволява много по-адекватни мерки да се вземат срещу насилниците. И нещо, което ми направи впечатление от това, което той каза, е че тепърва ще се види, защо такива мерки не са вземани", подчерта тя.

По думите ѝ политическата криза също допринесла за случващото се в обществото ни. "Разбира се, че допринесе и то пак отново на терена на ценностите. В едно общество, където грубата сила и доминантността се превръщат в модел за подражание - много трудно дори със законодателни мерки може да бъде прекъснат такъв порочен кръг. Така че, отново се връщам на това, с което започнах. Най-важното е тези мерки да не бъдат кампанини. И според мен те трябва да бъдат мерки на държавата, разбира се, по отношение на начина, по който тя функционира и на законодателството, но тук трябва да се обърне огромно внимание и на това което се случва в училищата, които не правят изключения по отношение на насилието", посочи Нейнски.

Според нея свръхреакцията понякога може да бъде дори толкова опасна, колкото и липсата на реакция. "Защото тя отново навежда на мисълта, че всичко е злоупотреба, че в политиката всичко може да послужи за начин за оправдаване на едно или друго действие или да бъде насочено към дневният ред на политиците. И това всъщност събужда огромния гняв в обществото. Често пъти политиците си играят с страховете и с гнева на хората, като взимат подобни кампанийни решения", категорична е тя.

Бившият министър на външните работи посочи още, че ние сме потънали толкова много в битовите си проблеми, че на практика хората се интересуват единствено да имат сигурност в своето ежедневие на фона на разследването на Европрокуратурата за злоупотреба с евросредства.

"Много трудно е да обясниш в Генерал Тошево или в друга точна на страната, че проблемът е фундаментален. В обществото трябва да се изтърпи нетърпимост към такива прояви. Близо 70% от населението не смята, че има проблем да забогатяваш чрез мошеничество. Налагат се определени модели на поведение, които след това подрастващите имитират", каза още тя







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: