ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Находки при археологическите проучвания на църква в крепостта Урвич
Автор: Цвети Христова 17:15 / 08.08.2024Коментари (0)3382
©
Сребърен пръстен с обков от злато откриха при археологическите проучвания на църква в крепостта Урвич, съобщиха от Столична община. Всички открити предмети се отнасят към периода на Второто българско царство. През юни и юли 2024 г. Национален исторически музей реализира втора част на проект IN SITU FRESCO: Археологически проучвания на Кокалянски Урвич, финансиран от Столична община – Програма "Култура". 

Наред със заложените и реализирани дейности по почистване, социализация, беседи с ученици и изработка на рекламни материали, са изпълнени и редовни археологически проучвания на Църква №2 в Цитаделата на Кокалянски Урвич.

При провеждането на археологическите разкопки е установено, че Църква №2 е построена като част от архитектурния ансамбъл на Цитаделата. 

От юг тя е свързана с крепостната стена и близките жилищни помещения посредством врата с една ос, разположена почти централно между двата прозореца на южната фасада. При проучването на Църква № 2 са документирани нови седем гроба, с които общият брой на проучените гробове от некропола на Църква №2 през 2024 година става единайсет. 

Запазена е и обединена номерацията на всички гробове до момента, всички гробове са проучени и документирани според изискванията на ЗКН на Република България, а костните останки се анализират от доц. д-р Виктория Русева от ИЕМПАМ-БАН.

Гроб №7 заема западната и централна част на южния дял от плочника на наоса, като е маркиран чрез подредба на тухли от самия плочник с формата на арка, чиято отворена част гледа на изток. Гроб №9 е разкрит в нартекса на храма от север на каменния плочник. В гроба е открит сребърен пръстен с обков от злато и изображение на двуглав орел върху плочката. Пръстенът е с изключително богато декорирана халка и кант около централното изображение, като в стиловия символизъм на паметника е имплементирана и шест лъча розета върху двете страни на халката.

Гроб №11 е разкрит до южното рамо на храма. Той представлява единични останки от зидан гроб, долепен до фундаментите на Църква №2 и стигащ във височина до основата на суперструкцията. Разкрити са – фрагментиран керамичен съд; масивна сребърна игла с топче; сребърна перпендула с ажурна сфера; сребърна с позлата масивна перпендула с формата на лунула и релефно изработена хоризонтална осморка;ажурен сребърен наушник.

Всички открити предмети се отнасят към периода на Второто българско царство.

Църква №2 възниква още в края или през втората половина на ХІІІ век като част от единен ансамбъл от жилищна, религиозна и представителна архитектура в затворен комплекс със сериозна фортификационна система на площ от 1100 кв. м. През 70-те или 80-те години на XIV век Църква №2 е преустроена като църква гробница, поместила под своите настилки тленните останки на трима души. Впоследствие около църквата са положени поне още осем човека, но техните гробове нямат пряка архитектурна връзка с храма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: