Най-чистият въздух на планетата е в Батак, а е толкова близо до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
22:17 / 28.11.2023
5435
Според експертите от НАСА възрожденското градче е сред местата, на които американската космическа агенция е измерила, че качеството на въздуха е изключително високо, няма замърсявания и притежава лечебно действие. До откритието се стига по случайност, след като екип от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ изследвал от хиляди километри височина целия Родопски регион, установявайки, че въздухът на Батак се отличава с естествената си йонизация.

Служители на общината в Батак потвърдиха научното откритие и споделиха, че десетки туристи както от страната, така и от чужбина търсят почивка в историческото градче, за да се насладят на чистия въздух.

"Всички в града знаят за това откритие на НАСА и сме много признателни, че се говори с добро за нашето градче. Всички жители могат действително да потвърдят колко е чист въздухът ни", разкри пред "България Днес" Славка Казакова от общината. По думите й на човек са му необходими само 4 или 5 часа сън, за да се чувства свеж и наспан, а причината заради това е чистият въздух.

Котловината, в която е сгушен градът, е защитен от силни ветрове. Характерно за този район явление е "белият вятър", както местните наричат южняка. През лятото там е прохладно, а през зимата снеговете не липсват, пише "България днес".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).