ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Най-после обясниха защо сиренето и кашкавалът поскъпнаха толкова много | ||||||
| ||||||
Така е магазините вече откриваме кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв. От бранша обясниха, че разходите са изхранване на животните и за преработка на млякото са скочили поне двойно. Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро. “Млечните продукти е групата с най-голям ръст. При кашкавала е около 47 % ръстът на годишна база, при сиренето е 57 % спрямо същия период на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 %", обясни Владимир Иванов пред NOVA от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във врачанския Балкан върви нагоре през последната година. От изхранването на животните до транспортирането на суровината до мандрите. “Първо - за да има мляко – трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха: горивата два пъти, а торовете – между 4 и 7 пъти. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100 %", казва Зоров. “На ниво ферма: основният разход, който е около 60 % от всички разходи, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 г. непрекъснато си повишават цените и продължават да растат", каза Божидар Иванов от Център за икономически анализи в селското стопанство. Все по-скъпа става и преработката на млякото, изчисляват от бранша. “Производствените разходи на едно предприятие са се увеличили с около 100%", пресмята Зоров. Затова и ръстът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, към пазара – бил неизбежен. Но с много по-малък размер от този при разходите, изчислява преработвателят. “При 1.20 лв. цена на сурово мляко – не може да излезе кашкавал от производител – под 18 лв. Няма как да се случи – за да може този производител да си покрие разходи – дори без печалба! Ако е имитиращ продукт – може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, произведен от българско кисело мляко, направен както трябва, производител не може да го произведе под 18 лв./ кг.", обясни собственикът на мандра Никодим Войнов. В мандрата също вече усещат недостига на суровина за преработка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни продукти сериозно да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им. Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата. От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 – до 11.41лв, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74 лева, показват разчетите на комисията по стоковите борси и тържищата. От комисията, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда - до края на годината. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Показва коментари на Изпушен чайник
на 07.11.2022 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Ново нападение в столичен мол
19:56 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета